Kurczak z czerwoną fasolą, brokułem i bazylią

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

Solidna porcja drugiego dania. Kurczak z czerwoną fasolą i brokułem ze sporą ilości świeżej bazylii. Smakuje zarówno z makaronem jak i z ryżem czy kaszą. Danie aromatyczne i pachnące ziołami. Dobrze jest zjeść coś sytego i smacznego. Poniżej podaję ilość składników do przyrządzenia dania dla 4 osób.

Składniki:

  • 4 uda z kurczaka bez kości
  • 1 papryka żółta
  • 2 średnie białe cebule
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • ok. 5-7 różyczek średniej wielkości brokuła
  • ok.8cm białej części pora
  • 3/4 słoiczka koncentratu lub domowego przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
  • szczypta ostrej papryki
  • duża garść świeżych liści bazylii
  • sól kamienna lub himalajska
  • czarny mielony pieprz
  • ok. 2-3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

Wykonanie:

Mięso kurczaka umyć i drobno pokroić. Cebulę białą obrać i wraz z porem również drobno pokroić. Na gorącym tłuszczu podsmażyć razem mięso, cebulę i por do momentu lekkiego zarumienienia. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz małe różyczki brokuła. Dusić na mały ogniu pod przykryciem do miękkości z dodatkiem ok.1/2 szklanki wody. Nastęnie dodać 3/4 małego słoiczka koncentratu pomidorowego oraz jogurt. Dodać przyprawy: papryka słodka, ostra, pokrojone liście bazylii, sól i pieprz do smaku. Dosypać opłukaną czerwoną fasolę. Wszystko wymieszać i zagotować. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta (zależy ile wody odparuje) można nieco jej dolać, jednak potrawka powninna mieć konsystencję gęstą. Podawać z makaronem, ryżem lub kaszą.

SMACZNEGO