Kurczak w curry z mleczkiem kokosowym

 

Kurczak w delikatnym, lekkim sosie z przyprawą curry. Jest to danie o niewielkim stopniu trudności wykonania. Do jego przygotowania użyłam dobrej jakości filet z piersi z kurczaka. Na smak potrawy ma wpływ również jakość mleka kokosowego. Warto sprawdzać jego skład podczas robienia zakupów. Oprócz mleka i kokosa nie powinno znajdować się nic więcej tzn. żadnych substancji i dodatków.

Potrawa szczególnie dobrze komponuje się z brązowym ryżem, jednak można podawać je również z innym dodatkiem.

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • około 1,5 płaskiej łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta mielonej ostrej papryki (chilii)
  • 1 płaska łyżeczka ksylitolu
  • sól kamienna
  • czarny pieprz mielony
  • masło klarowane i oliwa z oliwek (do smażenia)

Wykonanie:

Filet umyć, ususzyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę lub paski (według uznania). Na niewielkiej ilości tłuszczu (najlepiej pół na pół masło klarowane z oliwą z oliwek) obsmażyć mięso. Jak jest lekko usmażone dodać pokrojoną w kostkę cebulkę. Lekko podsmażyć, a następnie podlać niewielką ilością wody (ok. 50ml), przykryć, zmniejszyć ogień i udusić. Dodać przyprawy (kurkuma mielona, curry, szczypta chilli, ksylitol, mleczko kokosowe i doprawić do smaku solą i pieprzem. Doprowadzić do zagotowania.

SMACZNEGO