Kurczak w curry z cukinią, porem i mlekiem kokosowym

Trochę egzotycznych smaków. Pierś z kurczaka w curry w połączeniu z mlekiem kokosowym, cukinią i porem bardzo dobrze ze sobą smakowo współgrają. Użyłam gotowej przyprawy orientalnej curry w skład której wchodzą m.in: kurkuma, sól, czosnek, papryka słodka, cynamon, kmin rzymski, kozieradka, korzeń lubczyku, goździki i chili. Danie przygotowuje się szybko i jest bardzo proste do wykonania.

Składniki:

  • 420 gramów piersi z kurczaka
  • 200 gramów cukinii
  • 1 pełna łyżeczka przyprawy curry
  • 100 gramów białej części pora
  • 35-40 gramów masła klarowanego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • ok. 1,2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • sól kamienna do smaku

 

Wykonanie:

Pierś z kurczaka umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w niewielkie kawałki. Posypać przyprawą curry i dokładnie wszystko wymieszać (zrobiłam to dłonią). Odstawić. Cukinię umyć przekroić wzdłuż na 4 i pokroić w cienkie plastry. Białą część pora odkroić od części zielonej, umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w półkrążki. Na patelni rozpuścić połowę części masła klarowanego i udusić por z cukinią. Gdy będzie lekko zmieniać kolor (brązowieć, szczególnie por) minimalnie podlać wodą i chwilę dusić do miękkości. Odłożyć do miseczki. Na patelnię dodać masło klarowane, a po jego rozpuszczeniu pozostałą część kurczaka. Smażyć przez chwilę. Podlać niewielką ilość wody i chwilę dusić pod przykryciem do miękkości kurczaka. Dodać cukinię z porem, wlać mleko kokosowe. Doprawić pieprzem, solą i chwilę poddusić wszystko pod przykryciem.

SMACZNEGO