Ciasto mojej młodości, zmodyfikowane pod potrzeby diety. Kruche, smaczne, z niewielką ilością owoców. Bez sody i proszku do pieczenia.
Składniki na kruchy spód i kruszonkę:
210 gramów mąki orkiszowej pełnoziarnistej
140 gramów świeżego twardego masła
70 gramów ksylitolu w pudrze
2 żółtka (białka odłożyć na pianę)
4 krople aromatu do ciast o zapachu waniliowym
szczypta soli
Składniki na masę serowo-owocową:
210 gramów sera ricotta (można dać twaróg, jednak zblendowany z łyżką jogurtu na kremową masę)
1 całe jajko
1 żółtko (białko odłożyć na pianę)
90 gramów ksylitolu
1 łyżeczka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 łyżka miękkiego masła
3 łyżki zblendowanych truskawek
Składniki na pianę:
3 białka z jajek (odłożone z masy i kruchego ciasta)
80 gram ksylitolu
Wykonanie ciasta kruchego:
Do miski wrzucić mąkę, 70 gramów ksylitolu w pudrze, 2 żółtka i pokrojone twarde masło. Dodać aromat (około 4 kropli) i szczyptę soli. Posiekać wszystko nożem do lekkiego połączenia składników. Następnie zagnieść ciasto ręką, krótko aby nie dopuścić do nadmiernego rozpuszczania masła. Podzielić ciasto na dwie części i włożyć do zamrażarki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyjąć jedną część i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach (użyłam malaksera z tarką). Blaszkę o wymiarach 25cm x 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać ciasto równomiernie na całość blaszki. Wstawić do nagrzanego do 160-170 stopni piekarnika i podpiec ok. 10 minut do lekkiego zrumienienia ciasta. Odstawić do wystudzenia (ważne).
Wykonanie masy serowo-owocowej i piany:
Całe jajko i żółtko utrzeć mikserem z ksylitolem do białości na sztywną masę. Dodać serek, 3 łyżki zblendowanych truskawek, 1 łyżeczkę mąki orkiszowej, łyżkę miękkiego masła. Wszystko dokładnie zmiksować. Odstawić. W drugim naczyniu ubić na sztywno białka (razem 3) z 80 gramami ksylitolu. Następnie wylać masę serową na wystudzony spód a na nią delikatnie rozsmarować sztywną pianę z białek. Najlepiej rozłożyć kleksami białko na całym cieście i powoli rozsmarować, nie dopuszczając do połączenia się masy serowej z pianą. Wyjąć drugą część ciasta kruchego z zamrażarki i zetrzeć na tarce lub w malakserze. Rozsypać na pianę równomiernie. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 165-170 stopni około 40-45 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone (patyczek nie powinien być oklejony ciastem tylko suchy).
Po wystudzeniu posypać pudrem z ksylitolu.
SMACZNEGO