Kruche ciastka z lekką nutą kakao. Dodatek czekoladowego kremu warszawskiego sprawił, że ciastka nabrały innego aromatu. Do przygotowania ciastek użyłam silikonowej stolnicy oraz silikonowego wałka. Od pewnego czasu zmieniłam akcesoria z drewnianych na silikonowe. Zauważyłam znaczne ułatwienie w używaniu produktów silikonowych. Ciasto nie przywiera i nie klei się do stolnicy. W przypadku użycia drewnianych wymagane jest podsypywanie ciasta mąką w większej ilości niż w przypadku silikonowych akcesoriów.
Składniki:
- 110 gramów masła
- 85 gramów czekoladowego kremu warszawskiego
- 70 gramów ksylitolu w pudrze
- 2 żółtka
- 200 gramów mąki orkiszowej
- odrobina soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki połaczyć nożem siekając, a następnie krótko wyrobić dłonią aby nie zagrzać ciasta. Podzielić na 4 części, włożyć do zamrażarki na ok.40-60 minut. Po tym czasie wyjmować z zamrażarki po kolei każdą część i starkować na tarce o grubych oczkach. Rozwałkować na cienki placek (im cieńszy tym smaczniejsze ciastka). Wałkując lekko podsypać mąką, aby ciasto nie przywierało do blatu lub stolnicy. Wykrawać szklanką okrągłe ciastka i umieszczać je bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ciastka białkiem z jajka. Piec w około 170 stopniach przez 10-12 minut (do lekkiego zarumienienia).
SMACZNEGO