Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem to potrawa, którą robię z reguły wtedy kiedy gotuję rosół. Są takie dania, które nazywam, że powstają “przy okazji”. I tak jak na bazie rosołu często przygotowuję zupę pomidorową, tak też z warzyw i mięsa z rosołu przygotowuję farsz do krokietów. Ta metoda gotowania jest szczególnie przydatna, gdy chcemy przyrządzić kilka różnych dań jednocześnie. Podobny sposób stosuję podczas przygotowywania galarety z nóżek z tą różnicą, że warzywa przeznaczam na sałatkę warzywną (wyciągam je z wywaru, nie doprowadzając do ich rozgotowania). Z wywaru i oskubanego mięsa przygotowuję wtedy galaretę. Plus takiego gotowania jest taki, że po 1. bulion dzięki dużej ilości warzyw jest bardzo aromatyczny,a po 2. zamiast jednego, mam dwa dania.

Do panierowania krokietów zastosowałam częściowo zmielone płatki owsiane górskie. Zmieliłam je w młynku do kawy.

Krokiety przygotowałam z użyciem naleśników wykonanych z pełnoziarnistej mąki orkiszowej (przepis po naciśnięciu na link w kolorze zielonym).
Do przygotowania krokietów można użyć naleśników z różnych mąk. Kilka propozycji przedstawiam poniżej:

bezglutenowe naleśniki z 3 mąk : z ryżu brązowego, ciecierzycy i mąki jaglanej
naleśniki bezglutenowe z mąki z soczewicy na mleku kokosowym 
naleśniki na mące z soczewicy z domowym jogurtem naturalnym 
naleśniki bezglutenowe z mąki z ciecierzycy, z mąki jaglanej i babki płesznik 
naleśniki z mąki z ryżu brązowego z mlekiem kokosowym
naleśniki z mąki z soczewicy i mleka kokosowego
naleśniki z mąki orkiszowej i jogurtu naturalnego
naleśniki z mąki orkiszowej i mleka koziego
naleśniki orkiszowo-ciecierzycowe z mlekiem kozim

Składniki do wykonania farszu:

  • ugotowane mięso z rosołu
  • warzywa z rosołu (por, seler, korzeń pietruszki)
  • jajko
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony

Składniki do panierowania:

  • jajko
  • częściowo zmielone płatki owsiane górskie
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony

dodatkowo:

  • olej do smażenia krokietów

Wykonanie farszu:

Ilość użytych warzyw uzależniony jest od ilości mięsa. Mięso i warzywa zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Mielenie zacząć od mięsa, umożliwi to regulowanie gęstości farszu. Warzywa są miękkie i nadają wilgotności dlatego też nie mogą stanowić większości masy, gdyż farsz będzie za rzadki. Jajko stanowi element wiążący. Jeżeli farsz wciąż wydaje się zbyt rzadki można dodać niewielką ilość zmielonych płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych). Doprawić do smaku solą kamienną i mielonym pieprzem.  Farsz powinien być dość mocno doprawiony. Połączyć składniki ze sobą.

Wykonanie krokietów:

Na usmażone naleśniki nałożyć farsz i zawinąć krokiety. Zamoczyć w rozbełtanym jajku doprawionym solą i mielonym pieprzem. Następnie krokiety obtoczyć w częściowo zmielonych płatkach owsianych – górskich. Smażyć na oleju z dwóch stron.

SMACZNEGO