Krokiety z kapustą kiszoną i prażonym słonecznikiem

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

Uwielbiam krokiety. Tym razem pokusiłam się o farsz z kapusty kiszonej. Proporcje do ciasta naleśnikowego można zwiększać w zależności od ilości farszu oraz od tego jak dużo farszu ma się znajdować w krokietach. Ilość smalcu do farszu również jest indywidualne. Czasami lubię robić bardziej tłuste a czasem mniej, nie ma tutaj sztywnej jednej zasady. Wszystko według własnego smaku. Krokiety podałam z kefirem. Smakują jeszcze bardziej, gdy są lekko posypane natką pietruszki.

Składniki na ciasto naleśnikowe

  • 60 gram mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 50 ml wody chłodnej
  • 50 ml mleka koziego
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 całe jajko
  • sól
  • olej do smażenia

Składniki na farsz

  • 500 gramów kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • sól kamienna
  • czarny mielony pieprz
  • garść prażonego słonecznika do posypania krokietów lub nieprażonego do obtoczenia przed ich smażeniem
  • 1 jajko (do moczenia krokietów przed smażeniem)
  • Olej rzepakowy do smażenia krokietów

Wykonanie naleśników:

Połączyć składniki i dobrze wymieszać. Odstawić na ok 10 minut. Smażyć z obu stron na gorącej patelni z niewielką ilością tłuszczu cienkie naleśniki.

Wykonanie farszu:

Kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić a następnie wycisnąć. Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę. Usmażyć ją do zarumienienia. Dodać do farszu wraz z tłuszczem z patelni. Dodać sól i pieprz do smaku. Farsz powinien być dość pieprzny.

Wykonanie krokietów:

Na każdy naleśnik umieścić farsz i je zawinąć. Najpierw składamy boki do środka, a następnie zawijamy. Maczamy w rozbełtanym jajku (z dodatkiem pieprzu i soli), a następnie obtaczamy w ziarnach słonecznika. Smażymy na tłuszczu z dwóch stron.

SMACZNEGO