Uwielbiam krokiety. Tym razem pokusiłam się o farsz z kapusty kiszonej. Proporcje do ciasta naleśnikowego można zwiększać w zależności od ilości farszu oraz od tego jak dużo farszu ma się znajdować w krokietach. Ilość smalcu do farszu również jest indywidualne. Czasami lubię robić bardziej tłuste a czasem mniej, nie ma tutaj sztywnej jednej zasady. Wszystko według własnego smaku. Krokiety podałam z kefirem. Smakują jeszcze bardziej, gdy są lekko posypane natką pietruszki.
Składniki na ciasto naleśnikowe
- 60 gram mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 50 ml wody chłodnej
- 50 ml mleka koziego
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 całe jajko
- sól
- olej do smażenia
Składniki na farsz
- 500 gramów kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 2 łyżki smalcu
- sól kamienna
- czarny mielony pieprz
- garść prażonego słonecznika do posypania krokietów lub nieprażonego do obtoczenia przed ich smażeniem
- 1 jajko (do moczenia krokietów przed smażeniem)
- Olej rzepakowy do smażenia krokietów
Wykonanie naleśników:
Połączyć składniki i dobrze wymieszać. Odstawić na ok 10 minut. Smażyć z obu stron na gorącej patelni z niewielką ilością tłuszczu cienkie naleśniki.
Wykonanie farszu:
Kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić a następnie wycisnąć. Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę. Usmażyć ją do zarumienienia. Dodać do farszu wraz z tłuszczem z patelni. Dodać sól i pieprz do smaku. Farsz powinien być dość pieprzny.
Wykonanie krokietów:
Na każdy naleśnik umieścić farsz i je zawinąć. Najpierw składamy boki do środka, a następnie zawijamy. Maczamy w rozbełtanym jajku (z dodatkiem pieprzu i soli), a następnie obtaczamy w ziarnach słonecznika. Smażymy na tłuszczu z dwóch stron.
SMACZNEGO