Smaczna i pożywna zupa krem z dyni to propozycja nie tylko na obiad. W smaku delikatna i aksamitna. Prosta w przygotowaniu. Dodatek mleka kokosowego bardzo dobrze się z nią komponuje. Dla wprowadzenia chrupkości dodałam prażone ziarna słonecznika.
Składniki:
- 1/2 małej dyni (użyłam gatunek hokkaido)
- 1 średnia biała cebula
- 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1-2 łyżeczek startego świeżego imbiru (ilość według uznania)
- mleko kokosowe
- kilka łyżek prażonego słonecznika
- sól himalajska lub kamienna
- łyżeczka oleju z pestek dyni
Wykonanie:
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. W rondelku rozpuścić masło, na którym udusić cebulę. Gdyby cebula zaczynała się lekko rumienić należy dolać niewielką ilość wody aby się zeszkliła. Wkroić dynię, którą wcześniej należy wydrążyć i umyć. Można ją pokroić razem ze skórką (dotyczy to dyni hokkaido). Zalać wodą do przykrycia dyni i ugotować ją do miękkości. Całość zblendować. Dodać przyprawy. Wlać mleko kokosowe do uzyskania pożądanej konsystencji zupy. Sprawdzić smak i ewentualnie wzmocnić smak solą. Dodatkowym wzmocnieniem smaku będzie dodatek niewielkiej ilości oleju z pestek z dyni. Zupę podałam z prażonym słonecznikiem.
SMACZNEGO