Kremowa zupa z dyni

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria, Zupy | 0

Smaczna i pożywna zupa krem z dyni to propozycja nie tylko na obiad. W smaku delikatna i aksamitna. Prosta w przygotowaniu. Dodatek mleka kokosowego bardzo dobrze się z nią komponuje. Dla wprowadzenia chrupkości dodałam prażone ziarna słonecznika.

Składniki:

  • 1/2 małej dyni (użyłam gatunek hokkaido)
  • 1 średnia biała cebula
  • 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1-2 łyżeczek startego świeżego imbiru (ilość według uznania)
  • mleko kokosowe
  • kilka łyżek prażonego słonecznika
  • sól himalajska lub kamienna
  • łyżeczka oleju z pestek dyni

Wykonanie:

Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. W rondelku rozpuścić masło, na którym udusić cebulę. Gdyby cebula zaczynała się lekko rumienić należy dolać niewielką ilość wody aby się zeszkliła. Wkroić dynię, którą wcześniej należy wydrążyć i umyć. Można ją pokroić razem ze skórką (dotyczy to dyni hokkaido). Zalać wodą do przykrycia dyni i ugotować ją do miękkości. Całość zblendować. Dodać przyprawy. Wlać mleko kokosowe do uzyskania pożądanej konsystencji zupy. Sprawdzić smak i ewentualnie wzmocnić smak solą. Dodatkowym wzmocnieniem smaku będzie dodatek niewielkiej ilości oleju z pestek z dyni. Zupę podałam z prażonym słonecznikiem.

SMACZNEGO