Rewelacyjna w smaku zupa – krem. Jak dotąd najsmaczniejsza z zup pomidorowych jakie jadłam do tej pory. Jest w smaku bardzo delikatna i aksamitna, pomimo lekkiej ostrości. To właśnie imbir nadaje zupie głębszego i bardziej zdecydowanego smaku. Imbir ma działanie przeciwzapalne więc jest sprzymierzeńcem w walce z chorobami.
Składniki:
- 1/8 dużego selera
- 1 średnia pietruszka
- 1 średnia marchew
- 1 średnia cebula
- około 6-8 plastrów pora (białej części dość grubego pora)
- 1,5 kg pomidorów
- 250ml mleczka kokosowego (kartonik)
- 1 łyżka masła klarowanego
- około 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- czarny pieprz mielony
- sól kamienna/morska/himalajska
- imbir mielony do smaku
- szczypta papryki ostrej w proszku
- ok. 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- bazylia świeża.
Sposób przygotowania:
Smażymy pokrojoną cebulę i por na maśle i oliwie delikatnie rumieniąc. Następnie dodajemy pozostałą umytą, obraną i pokrojoną włoszczyznę. Smażymy około 2-3 minut mieszając. Dodajemy wyparzone i obrane ze skórki pomidory zgniatając je i gotujemy na małym ogniu do miękkości składników. Zdejmujemy zupę z ognia i wlewamy ok. 150ml mleczka kokosowego. Całość miksujemy. Doprawiamy przyprawami do smaku, podajemy z polanym mleczkiem kokosowym i z listkiem bazylii.
SMACZNEGO