Krem z pomidorów z mlekiem kokosowym

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

Rewelacyjna w smaku zupa – krem. Jak dotąd najsmaczniejsza z zup pomidorowych jakie jadłam do tej pory. Jest w smaku bardzo delikatna i aksamitna, pomimo lekkiej ostrości. To właśnie imbir nadaje zupie głębszego i bardziej zdecydowanego smaku. Imbir ma działanie przeciwzapalne więc jest sprzymierzeńcem w walce z chorobami.

Składniki:

  • 1/8 dużego selera
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 średnia marchew
  • 1 średnia cebula
  • około 6-8 plastrów pora (białej części dość grubego pora)
  • 1,5 kg pomidorów
  • 250ml mleczka kokosowego (kartonik)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • około 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • czarny pieprz mielony
  • sól kamienna/morska/himalajska
  • imbir mielony do smaku
  • szczypta papryki ostrej w proszku
  • ok. 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • bazylia świeża.

Sposób przygotowania:

Smażymy pokrojoną cebulę i por na maśle i oliwie delikatnie rumieniąc. Następnie dodajemy pozostałą umytą, obraną i pokrojoną włoszczyznę. Smażymy około 2-3 minut mieszając. Dodajemy wyparzone i obrane ze skórki pomidory zgniatając je i gotujemy na małym ogniu do miękkości składników. Zdejmujemy zupę z ognia i wlewamy ok. 150ml mleczka kokosowego. Całość miksujemy. Doprawiamy przyprawami do smaku, podajemy z polanym mleczkiem kokosowym i z listkiem bazylii.

SMACZNEGO