Krem zamiast kaszy czy ziemniaków? Czemu nie? Bardzo aksamitny i delikatny w smaku. Danie podałam z kotletami mielonymi oraz sporą ilością natki pietruszki.
Składniki:
- 25 cm białej części pora
- 3 ziemniaki
- 1/4 części selera
- 1 łyżka sera mascarpone lub śmietany
- 3 łyżki masła ekstra
- Sól kamienna
- Czarny mielony pieprz
- 1/2- 1 szklanki wody
- Natka pietruszki
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła i wrzucić ziemniaki i seler. Smażyć często mieszając. Gdy zaczną się rumienić podlać odrobiną wody i przykryć pokrywką. Dusić do miękkości na małym ogniu. Zblendować dodając gorącej wody w ilości ok.1/2 do 1 szklanki (w zależności jaką konsystencję chcemy osiągnąć). Odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie oziębić. Na łyżce masła udusić pokrojony drobno por, lekko podlewając wodą pod koniec smażenia. Dodać mascarpone lub śmietanę i zagotować. Dodać por do ziemniaków i wszystko zblendować wsypując do smaku sól i pieprz.