Krem orzechowo-czekoladowy

Krem orzechowo-czekoladowy jest zdrowym zamiennikiem znanego i popularnego kremu. Nie zawiera żadnych niezdrowych dodatków, konserwantów, emulgatorów oraz tłuszczu palmowego. Bazą kremu są orzechy laskowe i czekolada. Krem nadaje się do smarowania pieczywa, jako dodatek do deserów, nadzienie do ciastek lub do ciasta. Można do niego dodać 1-2 krople aromatu waniliowego (według uznania). Gładkość oraz konsystencja kremu uzależniona jest od długości blendowania oraz ilość dodanego oleju kokosowego i mleka roślinnego. Mleko kokosowe można również zastąpić innym mlekiem roślinnym.

Orzechy laskowe posiadają wiele właściwości odżywczych, a nawet leczniczych. Zawierają duże ilości witaminy E, która wspiera kondycję organizmu (tzw. witamina młodości), witamin z grupy B, wspierających układ nerwowy, a także pierwiastki wapń i fosfor mających wpływ na nasze zęby i kości. Orzechy leszczyny zawierają spore ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Ciekawostką jest to, że orzechy zbiera się z ziemi, a nie bezpośrednio z drzewa. Tylko ich opadnięcie z leszczyny świadczy o tym, że orzechy są dojrzałe.

Składniki:

  • 100 gramów orzechów laskowych
  • 50 gramów czekolady deserowej bez cukru
  • 20 gramów oleju kokosowego nierafinowanego
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 3-4 pełne łyżeczki pudru z ksylitolu

Wykonanie:

Orzechy laskowe pozbawić skórki. Skórka jest gorzka i powoduje, że krem będzie miał posmak gorzki. Skórki można usunąć na dwa sposoby. Pierwszym jest podpieczenie orzechów w piekarniku, natomiast drugi (łatwiejszy) to podsmażenie orzechów na suchej patelni. Wykorzystałam drugi sposób. Na patelnię wysypałam orzechy i przykryłam pokrywką. Po podgrzaniu, mieszałam orzechy, potrząsając przykrytą patelnią. Czynność powtarzałam sukcesywnie przez kilka minut do momentu, aż skórki zaczęły odchodzić od orzechów. Gorące orzechy przesypałam na szorstki ręcznik. Po zawinięciu w nim orzechów pocierałam do momentu, aż skórki zeszły z wszystkich orzechów. W przypadku gdy nie chcą odejść, czynność z podgrzewaniem na patelni należy powtórzyć. Obrane orzechy umieścić w blenderze. Zblendować. Gdy będą częściowo zblendowane dodać rozpuszczoną czekoladę (można ją rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce z dodatkiem niewielkiej ilości mleka kokosowego lub wody). Dodać mleoa kokosowe  oraz rozpuszczony olej kokosowy i puder z ksylitolu. Blendować do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli jest za gęsty można dodać dodatkowo trochę rozpuszczonego oleju kokosowego lub mleka kokosowego. Ilość ksylitolu zależna jest od naszego gustu. Krem przechowuję w zamkniętym słoiczku.

SMACZNEGO