Krem czekoladowo-migdałowy

 

 

Nie zawiera żadnych sztucznych zagęstników, emulgatorów, cukru i oleju palmowego. Ten pyszny domowej produkcji krem nadaje się zarówno do pieczywa jak i jako dodatek do deseru lub kremu do ciasta. Można go również wykorzystać jako nadzienie do mini pączków lub rogalików.

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1 pełna łyżka ksylitolu
  • 1 płaska łyżka ciemnego kakao
  • 50 gramów masła ekstra 82%
  • 50 gramów czekolady deserowej bez cukru 70%
  • 2 pełne łyżeczki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • kilka kropli aromatu migdałowego do ciast
  • mała szczypta soli kamiennej

Wykonanie:

Płatki migdałowe zblendować do momentu, aż zaczną być lekko wilgotne (zlepiająca się masa). Do rondelka wlać mleko kokosowe, wsypać ksylitol, dodać pokruszoną czekoladę, szczyptę soli, masło i kakao. Mieszając na niewielkim ogniu doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia, dodać migdały, aromat migdałowy (ostrożnie z ilością) i mąkę kokosową. Całość zblendować. Przełożyć do pojemnika szklanego i odstawić do stężenia. Przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO