Krem chałwowy z czarnego sezamu

 

Przepyszny krem, który możemy w prosty sposób przygotować w domu. Można go użyć do smarowania naleśników, jako krem do tortu lub dodatek do deseru.

Czarny sezam ma wiele cennych właściwości. Zawiera wapń, dużo błonnika oraz sezamol i sezamolinę (przeciwutleniacze). Jest polecanym produktem dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi.

Składniki:

  • 3 pełne łyżki czarnego prażonego sezamu
  • 2 pełne łyżki serka mascarpone
  • 1-2 łyżeczki ksylitolu
  • 1 łyżeczka wody
  • odrobina soli kamiennej

Wykonanie:

Na suchej patelni uprażyć sezam mieszając(w momencie kiedy zacznie pękać-strzelać zdjąć z ognia). Zblendować w wysokim kubku. Ostudzić. Do kubka wsypać sezam, szczyptę (odrobinę) soli, serek mascarpone oraz ksylitol lekko rozpuszczony w łyżeczce wody. Całość zblendować na jednolitą masę.

 

SMACZNEGO