Kotlety z zielonej soczewicy

 

Bardzo smaczne kotlety dla wegetarian i nie tylko. Można podawać dodatkowo z dipem czosnkowym lub domowym keczupem z cukinii. Kotlety przygotowałam na drugie danie obiadowe z kaszą i surówką z kapusty kiszonej.

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy zielonej suchej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża żółta cebula
  • 1 pełna łyżeczka suszonego cząbru
  • 3/4 łyżeczki soli kamiennej + 1/2 łyżeczki soli kamiennej (do gotowania soczewicy)
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia cebuli
  • olej do smażenia kotletów
  • 3-4 łyżki mąki do obtoczenia kotletów (mąka według uznania – użyłam orkiszowej)
  • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Wykonanie:

Soczewicę przepłukać i wsypać do garnka. Wlać 2 szklanki wody i ok.1/2 łyżeczki soli, ugotować do miękkości. W razie potrzeby przesypać na sito i odcedzić (o ile pozostała niewielka ilość wody). Zblendować. Cebulę pokroić w drobną kostkę i lekko podrumienić i udusić na 2-3 łyżkach oleju (pod koniec smażenia lekko podlać wodą, aby cebula zmiękła i się zeszkliła). Dodać do soczewicy. Przecisnąć czosnek przez praskę lub rozgnieść nożem. Wbić całe jajko, dodać sól, pieprz i cząber. Dobrze wyrobić dłonią. Nabierać ciasto łyżką i mokrymi dłońmi (ważne) formować małe (z jednej łyżki masy) kotlety. Obtoczyć w mące i smażyć z dwóch stron na rumiano na tłuszczu.

SMACZNEGO