Kotlety z mięsa z uda z kurczaka z natką pietruszki i szczypiorkiem

 

Smaczne kotlety, które można podać do drugiego dania obiadowego. Po schłodzeniu równie dobrze smakują z pieczywem w formie hamburgerów lub po prostu na kromkę chleba. Dobrze komponują się z domowym keczupem z cukinii, domowym chrzanem, domową musztardą, sosem duńskim lub dipem czosnkowym.

Składniki:

  • 3 sztuki uda z kurczaka bez kości i bez skóry (w takiej formie są w sprzedaży)
  • 2 łyżki otrębów orkiszowych
  • 1 całe jajko (duże)
  • niewielki pęczek natki pietruszki (posiekać)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku (można dać więcej)
  • 1 żółta cebula
  • ok. 8 cm białej części pora
  • ok 3 łyżek oleju (rodzaj według uznania)
  • olej do smażenia kotletów
  • sól kamienna ok. płaskiej małej łyżeczki
  • pieprz mielony czarny ok. 1/2 łyżeczki
  • mąka do obtoczenia (według uznania, może być orkiszowa lub inna dozwolona w diecie)

Wykonanie:

Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Białą część pora pokroić w kostkę. Por i cebulę zeszklić na 3 łyżkach oleju (olej według uznania, ja użyłam słonecznikowego). Mięso drobno pokroić i i rozdrobnić widelcem lub zmielić. Dodać zeszkloną cebulę i por. Dodać jajko, sól (najpierw mniej soli, spróbować jeden kotlet po usmażeniu i ewentualnie dosypać więcej do smaku), pieprz mielony i otręby. Dłonią wyrobić mięso aż będzie spójne. Dodać pokrojoną natkę i szczypiorek. Wymieszać. Formować małe kotlety, każdorazowo mocząc dłonie w chłodnej wodzie (dzięki temu kotlety nie będą kleiły się podczas formowania). Obtoczyć w mące i smażyć na oleju z dwóch stron.

 

SMACZNEGO