Kotlety z kaszy jaglanej z mięsem i cukinią

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

Kotlety z kaszy jaglanej z mięsem i cukinią stanowią samodzielne danie obiadowe. Idealnie komponują się z ostrym sosem czosnkowym lub jak ktoś woli łagodniej, z sosem koperkowym. Z poniższej ilości otrzymałam pełny duży talerz kotletów.

Składniki:
3/4 szklanki kaszy jaglanej
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
200-300 gramów mięsa mielonego (do wyboru:mieszane, drobiowe)
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki w proszku
Szczypta ostrej papryki w proszku
2 garści natki pietruszki
2 jajka
Sól
Czarny pieprz mielony
1 łyżka suszonego oregano
Olej do smażenia kokosowy/rzepakowy
Mąka orkiszowa lub żytnia do obtoczenia kotletów
Połowa cukinii

Wykonanie:
Przepłukać na sicie a następnie ugotować kaszę w wodzie z solą. Proporcja wody do kaszy: 1 porcja kaszy, 2 porcje wody. Odstawić do wystygnięcia. Pokroić w drobną kostkę białą cebulę. Rozgrzać tłuszcz na patelni (około 3 łyżki) a następnie wrzucić cebulę. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, papryki w proszku i lekko wszystko razem przesmażyć ciągle mieszając. Dodać cebulę do kaszy. Dołożyć mięso, pokrojoną drobno natkę pietruszki, jajka, oregano, sól i pieprz do smaku. Zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do całości. Wymieszać łącząc składniki ze sobą. Formować w dłoniach płaskie kotlety. W przypadku problemów z formowaniem tzn. jeżeli masa jest zbyt luźna można dodać troszkę mąki orkiszowej, żytniej, płatki jaglane błyskawiczne albo otręby – do wyboru. Kotlety spłaszczać w dłoniach i obtaczać lekko w mące. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać z sosem czosnkowym, który idealnie do nich pasuje.

SMACZNEGO