Kotlety schabowe w pestkach dyni i otrębach żytnich

Typowe kotlety schabowe z zastosowaniem zamiany bułki tartej na otręby żytnie i pestki dyni. Smaczne i dające sporo energii. Na gorąco do podania jako danie obiadowe, na zimno smakują jako dodatek do chleba.

Składniki:

  • 1 pełna garść zgniecionych w moździerzu pestek dyni
  • około 2 łyżek otrębów żytnich
  • kilka sztuk mięsa schabowego pokrojonego na kotlety
  • 1 jajko
  • pieprz czarny mielony
  • sól kamienna/morska/himalajska
  • olej rzepakowy/olej kokosowy/smalec (do smażenia – według uznania)

Wykonanie:

Kotlety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i rozbić tłuczkiem. Najlepiej rozbijać przykrywając każdy kotlet folią lub wkładając do woreczka foliowego aby podczas rozbijania drobinki mięsa nie pryskały oraz nie wbijały się w tłuczek. Posolić posypać pieprzem. Wybić jajko na talerz i zmącić je widelcem. Moczyć kotlety w jajku, a następnie obtoczyć w mieszankę pestek i otrąb. Smażyć na tłuszczu na średnim ogniu z dwóch stron. Usmażone ułożyć na patelni i przykryć pokrywką aby mięso nie było zbyt suche, było miękkie i soczyste.

SMACZNEGO

SMACZNEGO.