Kotlety rybne z ryżem brązowym

 

 

Kotlety rybne są daniem, które nie wymaga dodatków w formie ziemniaków, kaszy czy makaronu. Z uwagi, że w składzie kotletów znajduje się brązowy ryż, potrawa może stanowić pełne danie. Świetnie smakuje z dodatkiem jakiegoś sosu lub dipu o ostrym smaku. Dzisiejsze kotlety podałam z dipem czosnkowym.

Jako naturalny polepszacz smaku oraz zagęstnik użyłam nieaktywnych płatków drożdżowych. Można je pominąć, jednak znacznie podbijają smak potrawy i szczerze polecam ich zastosowanie. O ich właściwościach, czym są i czy można je stosować w czasie diety przeciwgrzybiczej można przeczytać tutaj.

Porada: w czasie formowania kotletów dobrze jest moczyć dłonie w wodzie. Dzięki tej czynności kotlety nie będą kleić się do rąk i z łatwością poddadzą się formowaniu.

Składniki:

  • 100 gramów ugotowanego na miękko ryżu brązowego
  • 1 duża cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 5 filetów z soli
  • 2 jajka
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • koperek krojony – pęczek
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • otręby orkiszowe lub zmielone płatki owsiane- w przypadku zbyt rzadkiej mieszanki
  • mąka orkiszowa lub zmielone płatki owsiane – do obtoczenia kotletów
  • tłuszcz do smażenia – rodzaj według uznania

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, korzeń pietruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na niewielkiej ilości tłuszczu poddusić cebulę i pietruszkę do miękkości (podczas smażenia można podlać odrobiną wody i przykryć, aby całość zmiękła). Przełożyć do miski. Dodać ugotowany na miękko ryż brązowy. Wymieszać. Dodać sól, pieprz (do smaku) oraz koperek krojony. Dokładnie wymieszać. Teraz można spróbować smak i ewentualnie doprawić mając na względzie, że dodamy jeszcze jajka i rybę. Dodać filety z soli, które należy rozdrobnić ( po rozmrożeniu rozdrobniłam je widelcem ). Wbić całe jajka, wsypać nieaktywne płatki drożdżowe (podbijają smak kotletów oraz pełnią rolę zagęszczacza) i wymieszać. Jeżeli masa jest zbyt rzadka do formowanie kotletów, dodać zmielone płatki owsiane lub niewielką ilość mąki orkiszowej (według uznania). Mokrymi dłońmi formować kotlety, które obtoczyć w mące orkiszowej lub w zmielonych płatkach owsianych. Smażyć na tłuszczu z dwóch stron. Podawać z różnymi dipami, sosami albo domowym keczupem z cukinii lub keczupem z dyni.

SMACZNEGO