Kotlety rybne są daniem, które nie wymaga dodatków w formie ziemniaków, kaszy czy makaronu. Z uwagi, że w składzie kotletów znajduje się brązowy ryż, potrawa może stanowić pełne danie. Świetnie smakuje z dodatkiem jakiegoś sosu lub dipu o ostrym smaku. Dzisiejsze kotlety podałam z dipem czosnkowym.
Jako naturalny polepszacz smaku oraz zagęstnik użyłam nieaktywnych płatków drożdżowych. Można je pominąć, jednak znacznie podbijają smak potrawy i szczerze polecam ich zastosowanie. O ich właściwościach, czym są i czy można je stosować w czasie diety przeciwgrzybiczej można przeczytać tutaj.
Porada: w czasie formowania kotletów dobrze jest moczyć dłonie w wodzie. Dzięki tej czynności kotlety nie będą kleić się do rąk i z łatwością poddadzą się formowaniu.
Składniki:
- 100 gramów ugotowanego na miękko ryżu brązowego
- 1 duża cebula
- 1 korzeń pietruszki
- 5 filetów z soli
- 2 jajka
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- koperek krojony – pęczek
- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
- otręby orkiszowe lub zmielone płatki owsiane- w przypadku zbyt rzadkiej mieszanki
- mąka orkiszowa lub zmielone płatki owsiane – do obtoczenia kotletów
- tłuszcz do smażenia – rodzaj według uznania
Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, korzeń pietruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na niewielkiej ilości tłuszczu poddusić cebulę i pietruszkę do miękkości (podczas smażenia można podlać odrobiną wody i przykryć, aby całość zmiękła). Przełożyć do miski. Dodać ugotowany na miękko ryż brązowy. Wymieszać. Dodać sól, pieprz (do smaku) oraz koperek krojony. Dokładnie wymieszać. Teraz można spróbować smak i ewentualnie doprawić mając na względzie, że dodamy jeszcze jajka i rybę. Dodać filety z soli, które należy rozdrobnić ( po rozmrożeniu rozdrobniłam je widelcem ). Wbić całe jajka, wsypać nieaktywne płatki drożdżowe (podbijają smak kotletów oraz pełnią rolę zagęszczacza) i wymieszać. Jeżeli masa jest zbyt rzadka do formowanie kotletów, dodać zmielone płatki owsiane lub niewielką ilość mąki orkiszowej (według uznania). Mokrymi dłońmi formować kotlety, które obtoczyć w mące orkiszowej lub w zmielonych płatkach owsianych. Smażyć na tłuszczu z dwóch stron. Podawać z różnymi dipami, sosami albo domowym keczupem z cukinii lub keczupem z dyni.
SMACZNEGO