Kotlety mielone z natką pietruszki

 

Dodatek sporej ilości natki pietruszki do wieprzowych kotletów mielonych zmienia ich smak – na lepsze. Jest to też sposób na „przemycenie” natki dla tych, którzy za nią nie przepadają. Kotlety są aromatyczne i bardzo smaczne.

Składniki:

  • 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 spore garści pokrojonej natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mielonych nasion lnu
  • 1 łyżeczka soli kamiennej
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 2 – 3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • tłuszcz do smażenia – olej rzepakowy lub smalec

Wykonanie:

Do mięsa mielonego wbić całe jajko. Dodać pokrojoną natkę pietruszki, mielone nasiona lnu, sól, pieprz oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dobrze wyrobić masę dłonią. Formować małe kotleciki, maczając dłonie w wodzie aby się nie kleiły. Obtoczyć w mące orkiszowej. Smażyć na gorącym tłuszczu z dwóch stron.

SMACZNEGO