Dodatek sporej ilości natki pietruszki do wieprzowych kotletów mielonych zmienia ich smak – na lepsze. Jest to też sposób na “przemycenie” natki dla tych, którzy za nią nie przepadają. Kotlety są aromatyczne i bardzo smaczne.
Składniki:
- 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego
- 2 spore garści pokrojonej natki pietruszki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka mielonych nasion lnu
- 1 łyżeczka soli kamiennej
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 2 – 3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- tłuszcz do smażenia – olej rzepakowy lub smalec
Wykonanie:
Do mięsa mielonego wbić całe jajko. Dodać pokrojoną natkę pietruszki, mielone nasiona lnu, sól, pieprz oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dobrze wyrobić masę dłonią. Formować małe kotleciki, maczając dłonie w wodzie aby się nie kleiły. Obtoczyć w mące orkiszowej. Smażyć na gorącym tłuszczu z dwóch stron.
SMACZNEGO