Kotlety do których nie potrzeba podawać dodatkowo kaszy, ryżu czy ziemniaków. Kotlety podałam z sosem czosnkowym wykonanym na bazie domowego majonezu, śmietany niskoprocentowej, czosnku, pieprzu i soli.
Składniki:
- 1 szt. cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 szt. jajek
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 500 gramów mięsa mielonego
- 1,5 łyżki krojonej natki pietruszki
- olej rzepakowy lub smalec do smażenia
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- mąka orkiszowa pełnoziarnista (do obtoczenia kotletów)
Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotować w wodzie do miękkości. Ilość wody w proporcji dwukrotnie większej od ilości kaszy. Wodę trochę posolić. Do mięsa mielonego wbić całe jajka i dodać kaszę. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę, zeszlić ją na tłuszczu do miękkości. Dodać do mięsa. Dodatkowo wsypać oregano, kmin rzymski, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól i pieprz do smaku. Dobrze wszystko wymieszać, aż masa będzie kleista. Dłońmi moczonymi w wodzie formować kotlety, które następnie obtoczyć w mące orkiszowej. Smażyć z dwóch stron.
SMACZNEGO