Kotlety mielone z kaszą jaglaną i sosem czosnkowym

Kotlety do których nie potrzeba podawać dodatkowo kaszy, ryżu czy ziemniaków. Kotlety podałam z sosem czosnkowym wykonanym na bazie domowego majonezu, śmietany niskoprocentowej, czosnku, pieprzu i soli.

Składniki:

  • 1 szt. cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szt. jajek
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 500 gramów mięsa mielonego
  • 1,5 łyżki krojonej natki pietruszki
  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • mąka orkiszowa pełnoziarnista (do obtoczenia kotletów)

Wykonanie:

Kaszę jaglaną ugotować w wodzie do miękkości. Ilość wody w proporcji dwukrotnie większej od ilości kaszy. Wodę trochę posolić. Do mięsa mielonego wbić całe jajka i dodać kaszę. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę, zeszlić ją na tłuszczu do miękkości. Dodać do mięsa. Dodatkowo wsypać oregano, kmin rzymski, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól i pieprz do smaku. Dobrze wszystko wymieszać, aż masa będzie kleista. Dłońmi moczonymi w wodzie formować kotlety, które następnie obtoczyć w mące orkiszowej. Smażyć z dwóch stron.

SMACZNEGO