Kompletne danie obiadowe. Idealnie komponuje się z sosem czosnkowym. Dzięki dodatku sporej ilości ciecierzycy może stanowić samodzielne danie. Kmin rzymski dobrze współgra z pozostałymi składnikami i nadaje potrawie oryginalny aromat.
Składniki:
- 500-700 gramów mięsa mielonego (użyłam wieprzowego)
- 400 gramów pasteryzowanej ciecierzycy
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 jajka
- 2 pełne garści krojonego drobno szczypiorku
- 2 łyżki mąki orkiszowej (do mięsa)
- kilka łyżek mąki orkiszowej do panierowania
- 1 pełna łyżka otrębów orkiszowych
- tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy/kokosowy/smalec)
- sól kamienna do smaku (około 1 pełnej łyżeczki)
Wykonanie:
Do mięsa mielonego wbić całe jajka. Dodać mąkę, otręby, pokrojony szczypiorek i odsączoną z wody ciecierzycę. Doprawić kminem rzymskim i solą kamienną. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę wyrobić dłońmi. Dłonie moczyć wodą i formować niewielkie płaskie kotlety. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron – pod przykryciem.
SMACZNEGO