Kotlety mielone z ciecierzycą i szczypiorkiem

Kompletne danie obiadowe. Idealnie komponuje się z sosem czosnkowym. Dzięki dodatku sporej ilości ciecierzycy może stanowić samodzielne danie. Kmin rzymski dobrze współgra z pozostałymi składnikami i nadaje potrawie oryginalny aromat.

Składniki:

  • 500-700 gramów mięsa mielonego (użyłam wieprzowego)
  • 400 gramów pasteryzowanej ciecierzycy
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 jajka
  • 2 pełne garści krojonego drobno szczypiorku
  • 2 łyżki mąki orkiszowej (do mięsa)
  • kilka łyżek mąki orkiszowej do panierowania
  • 1 pełna łyżka otrębów orkiszowych
  • tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy/kokosowy/smalec)
  • sól kamienna do smaku (około 1 pełnej łyżeczki)

Wykonanie:

Do mięsa mielonego wbić całe jajka. Dodać mąkę, otręby, pokrojony szczypiorek i odsączoną z wody ciecierzycę. Doprawić kminem rzymskim i solą kamienną. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę wyrobić dłońmi. Dłonie moczyć wodą i formować niewielkie płaskie kotlety. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron – pod przykryciem.

SMACZNEGO