Kotlety mielone w sosie pomidorowym

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

 

Małe kotlety, do których zamiast tradycyjnie wyciśniętej z wody bułki pszennej dodałam płatki jaglane. Dodatkowo wzmocniłam smak odrobiną gałki muszkatołowej. Do tego suszony czosnek, majeranek i cebula i aromatyczne kotlety prawie gotowe.

 

Składniki:

  • 300 gramów wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki błyskawicznych płatków jaglanych
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 pełna łyżeczka otartego majeranku
  • Sól kamienna
  • Około 3 łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej (do panierowania kotletów)
  • Olej rzepakowy do smażenia

Składniki na sos:

  • 1 słoik domowego przecieru pomidorowego ( można użyć koncentratu pomidorowego)
  • Około łyżki octu jabłkowego
  • Około łyżeczki ksylitolu
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól kamienna
  • Około płaskiej łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • woda

Wykonanie kotletów:

Do mięsa mielonego dodać wszystkie składniki (z wyłączeniem mąki orkiszowej i oleju). Ilość soli i pieprzu uzależniona jest od preferencji i własnego smaku. Dobrze wyrobić mięso dłonią do połączenia się wszystkich składników. Mięso powinno być lekko klejące. Mokrymi dłońmi wyrabiać małe kulki, które następnie spłaszczyć. Kotlety obtoczyć w mące orkiszowej. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Układać na ręczniku papierowym, celem odsączenia nadmiaru tłuszczu. Następnie przełożyć je do sosu pomidorowego.

Wykonanie sosu:

Przecier umieścić w rondelku (w przypadku koncentratu rozcieńczyć wodą). Dodać ocet jabłkowy, ksylitol, pieprz i sól (ilości według własnego smaku). Ważne, aby smak był zrównoważony pomiędzy kwaśnym a słodkim. Przelać sos na patelnię na której smażyły się wcześniej kotlety. Doprowadzić do zagotowania. Lekko zagęścić mąką orkiszową rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie dodaniem roztworu do sosu i mieszając zagotowując.