Małe kotlety, do których zamiast tradycyjnie wyciśniętej z wody bułki pszennej dodałam płatki jaglane. Dodatkowo wzmocniłam smak odrobiną gałki muszkatołowej. Do tego suszony czosnek, majeranek i cebula i aromatyczne kotlety prawie gotowe.
Składniki:
- 300 gramów wieprzowego mięsa mielonego
- 1 jajko
- 3 łyżki błyskawicznych płatków jaglanych
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 pełna łyżeczka otartego majeranku
- Sól kamienna
- Około 3 łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej (do panierowania kotletów)
- Olej rzepakowy do smażenia
Składniki na sos:
- 1 słoik domowego przecieru pomidorowego ( można użyć koncentratu pomidorowego)
- Około łyżki octu jabłkowego
- Około łyżeczki ksylitolu
- Pieprz czarny mielony
- Sól kamienna
- Około płaskiej łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- woda
Wykonanie kotletów:
Do mięsa mielonego dodać wszystkie składniki (z wyłączeniem mąki orkiszowej i oleju). Ilość soli i pieprzu uzależniona jest od preferencji i własnego smaku. Dobrze wyrobić mięso dłonią do połączenia się wszystkich składników. Mięso powinno być lekko klejące. Mokrymi dłońmi wyrabiać małe kulki, które następnie spłaszczyć. Kotlety obtoczyć w mące orkiszowej. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Układać na ręczniku papierowym, celem odsączenia nadmiaru tłuszczu. Następnie przełożyć je do sosu pomidorowego.
Wykonanie sosu:
Przecier umieścić w rondelku (w przypadku koncentratu rozcieńczyć wodą). Dodać ocet jabłkowy, ksylitol, pieprz i sól (ilości według własnego smaku). Ważne, aby smak był zrównoważony pomiędzy kwaśnym a słodkim. Przelać sos na patelnię na której smażyły się wcześniej kotlety. Doprowadzić do zagotowania. Lekko zagęścić mąką orkiszową rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie dodaniem roztworu do sosu i mieszając zagotowując.