Kotlety z kaszy gryczanej i soczewicy

Smaczne bezmięsne połnowartościowe danie obiadowe, które może być również propozycją na śniadanie lub kolację.

Składniki
100 gr (1 woreczek) kaszy gryczanej
250 gr soczewicy zielonej
2 średnie cebule
2 jajka
Szczypta majeranku
Sól
Pieprz
Olej kokosowy do smażenia

Wykonanie
Ugotuj woreczek kaszy gryczanej w wodzie z dodatkiem soli. Odstaw do odsączenia. Ugotuj do miękkości soczewicę w wodzie z odrobiną soli (proporcja 1 część soczewicy 2 części wody – woda ma zostać wchłonięta przez ziarno, lepiej wlać mniej i kontrolować podczas gotowania po prostu ją uzupełniając). Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Na patelni podsmaż do zrumienienia na oleju kokosowym cebulę. W maszynce do mielenia mięsa zmiel kaszę, cebulę i soczewicę. Do masy wbij dwa całe jajka. Dodaj do smaku szczyptę soli, pieprzu i majeranku według upodobania. Dokładnie wymieszaj składniki. Formuj kotleciki ściskając w dłoni  i smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Staraj się robić grubsze, gdyż  są bardzo delikatne i ostrożnie przewracaj na drugą stronę aby się na rozpadły. Można je podawać z surówką, dodatkiem własnej musztardy czy chrzanu lub z własnym majonezem.

SMACZNEGO