Zazwyczaj kostkę z grysiku orkiszowego wykonuję jako dodatek do różnych zup, tym razem postanowiłam przygotować ją w formie deseru. Kostkę do zup gotuję na bazie wody, natomiast jako deser ugotowałam ją z użyciem rzadkiego mleka kokosowego (w przypadku gęstego można rozcieńczyć wodą). Ta wersja dania może być zarówno deserem jak i propozycją na śniadanie lub kolację.
Składniki:
- 200 ml mleka kokosowego (rzadkiego)
- około 3 czubate łyżki grysiku orkiszowego
- szczypta soli
dodatkowo:
- kilka truskawek
- kilka łyżeczek śmietanki lub kremu kokosowego (o gęstości śmietany)
- listek mięty (opcjonalnie)
- odrobina ksylitolu
Wykonanie:
Mleko kokosowego (lub mleko kokosowe rozcieńczone z wodą) wlać do płaskiego rondla i postawić na gaz. Dodać odrobinę soli i wsypać grysik orkiszowy. Gotować mieszając. Pozostawić w garnku do całkowitego wystudzenia. Pokroić w kostkę. Przełożyć na talerz, pokroić truskawki, dodać śmietankę kokosową i posypać ksylitolem do smaku. Udekorować można listkiem mięty.
SMACZNEGO