Znany wszystkim przysmak – kokosowe kulki w innej, zdrowej wersji. Przepis zmodyfikowałam w taki sposób, aby móc cieszyć się jego smakiem. Prosty w wykonaniu, nie wymagający pieczenia przepis na “coś słodkiego”. Bazą deseru jest kasza jaglana, chrupkości dodaje migdał znajdujący się wewnątrz. Słodkość regulujemy ilością dodanego ksylitolu. Do ugotowania kaszy jaglanej zamiast wody można użyć mleka kokosowego, a wtedy z pewnością kulki w smaku będą bardziej kokosowe.
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1-1,5 szklanki wody
szczypta soli
1 łyżka masła/oleju kokosowego nierafinowanego
4 łyżki kremu kokosowego
2-3 pełne łyżki ksylitolu w pudrze
kilka kropli aromatu waniliowego
garstka migdałów (użyłam 24 sztuk)
kilka łyżeczek wiórków kokosowych
Wykonanie:
Migdały zalać wrzątkiem do ich przykrycia. Odstawić do wystudzenia. Po tym czasie skórka w łatwy sposób po naciśnięciu migdała zostanie z niego usunięta. Przygotować suchy garnek i wsypać do niego kaszę. Lekko podprażyć kaszę do momentu aż zacznie leciutko zmieniać kolor i pachnieć. Następnie na sicie przelać kaszę wodą i ponownie wsypać ją do garnka. Zalać szklanką wody i lekko posolić. Wstawić na mały ogień i gotować pod przykryciem do zupełnej miękkości. W czasie gotowania należy sprawdzać i mieszać kaszę, ewentualnie lekko podlewając wodą, aby się dobrze ugotowała. W osobnym rondelku rozpuścić masło/olej kokosowy razem z kremem kokosowym. Bardzo miękką kaszę po ugotowaniu połączyć z roztopionym tłuszczem i blendować do uzyskania jednolitej masy. Dosypać ksylitolu w pudrze oraz kilka kropli aromatu (ok.4-5). Wszystko dokładnie zblendować. Dłonie posmarować odrobiną tłuszczu. Nabierać łyżeczką masę i formować kulki wkładając do środka po jednym migdale. Wszystkie kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych. Najlepiej najpierw je wszystkie uformować a potem kolejno obtaczać z użyciem dużej łyżki. Wstawić na 30 minut do zamrażarki. Przechowywać w lodówce przykryte aby nie przesiąknęły innym zapachem.
SMACZNEGO