Kokosowa kanapka

wpis w: Kulinaria, Słodkości | 0

Proste ciasto o nucie kokosowej. Ciasto jest płaskie i przypomina nieco w smaku znaną wszystkim mleczną kanapkę. Do wypieku użyłam blachy o wymiarach 24cmx24cm. Finalnie ciasto jest o wymiarach 12cmx24cm. Polewę zrobiłam z gotowej czekolady, jednak z powodzeniem można zrobić samemu polewę. Przepis na polewę znajduje się w treści w odnośniku poniżej.

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 2 pełne łyżki mąki orkiszowej
  • szczypta sody oczyszczonej
  • odrobina soli
  • 3 krople aromatu do ciast o zapachu rumowym

Składniki na krem:

  • 1 jajko
  • 55 gramów masła
  • 1-2 łyżek ksylitolu (w zależności jak słodki krem chcemy uzyskać, najlepiej spróbować po dodaniu 1 łyżki ksylitolu, w przypadku gdy gotowy krem jest zbyt mało słodki dodać ksylitol w proszku do uzyskania pożądanego smaku)
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • odrobina soli

Składniki na polewę czekoladową:

  • 1/2 tabliczki czekolady bez cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka masła
  • ok. 2 łyżeczki wiórków kokosowych do posypania

Wykonanie ciasta:

Całe jajko ubić mikserem z ksylitolem na puszystą masę. Na końcu wsypać kakao i przez sekundę mikserem połączyć z całością. Dodać mąkę, aromat, sól, sodę oczyszczoną. Wszystko lekko wymieszać do połaczenia się składników. Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt będzie bardzo cieńki, więc trzeba uważać podczas pieczenia żeby się za bardzo nie przypiekł. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni przez około 10 minut. Sprawdzić patyczkiem. Po upieczeniu przekroić na dwie części i delikatnie zsunąć z papieru przy użyciu dwóch łopatek do ciasta. Trzeba uważać, gdyż ciasto jest bardzo cienkie.

Wykonanie kremu:

Jajko dokładnie umyć i obowiązkowo wyparzyć (zalewam całe jajko wrzątkiem i parzę przez około 15 sekund). Całe jajko ubić do białości z ksylitolem. Odstawić. Następnie w innym naczyniu ubić masło mikserem na gładko. Do masła partiami wlewać ubite jajko ciągle miksując. Na koniec dodać mąkę kokosową. Kremem posmarować jedną część ciasta, a drugą częścią przykryć równiemiernie przyciskając.

Wykonanie polewy czekoladowej:

Do rondelka dodać masło. Lekko rozpuścić na małym ogniu i dolać wodę oraz małe kawałki czekolady. Mieszając doprowadzić do rozpuszczenia i połączenia się składników. Nie mając czekolady można polewę zrobić według tego przepisu, który podałam na ciastka. Polać ciasto polewą, a następnie posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić przed krojeniem.

SMACZNEGO