Klopsiki w sosie koperkowym

Smaczne mięsne kulki, które można podawać z ryżem, kaszą czy też z makaronem. Duża ilość świeżego koperku powoduje, że danie jest bardzo aromatyczne i pięknie pachnie.Do klopsików można również dodać pokrojoną drobno cebulę.

Składniki na klopsy:

  • 500 gramów łopatki mielonej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki błyskawicznych płatków jaglanych
  • 1 łyżka mielonego złotego lnu
  • 1 płaska łyżeczka soli kamiennej (ilość według upodobań)
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • 2 pełne łyżki otartego majeranku
  • 2 łyżeczki suszonego koperku
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na sos:

  • 1/2 litra bulionu
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • duży pęczek świeżego koperku
  • 1-2 łyżki mąki orkiszowej
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • ksylitol – według potrzeb
  • ok. 200 ml śmietany niskoprocentowej lub dobrego jogurtu naturalnego

Wykonanie klopsów:

Do mielonego mięsa wbić całe jajko. Dodać płatki, len, sól, pieprz, majeranek i suszony koperek. Dokładnie wyrobić mięso. Mokrymi dłońmi wykonać małe kulki, które następnie obtoczyć w mące orkiszowej. Na rozgrzanym oleju (użyłam produktu Laboratorium Biooil)obsmażyć klopsy z każdej strony. Usmażone dodać do sosu.

Porada: Aby klopsy nie przyklejały się należy każdorazowo moczyć dłonie w zimnej wodzie.

Wykonanie sosu:

Do bulionu dodać liście laurowe, ziele angielskie. Po zagotowaniu niewielką ilość gorącego bulionu rozprowadzić w śmietanie ciągle mieszając, aby nastęnie przelać śmietanę do całości bulionu ciągle mieszając. Mąkę orkiszową rozprowadzić niewielką ilością zimnej wody i wlewając na gotujący bulion zagęścić sos do pożądanej konsystencji. Koperek umyć, osuszyć z wody i drobno pokroić. Całość wsypać do sosu. Doprawić solą, pieprzem. Dodatkowo dodałam niewielką ilość ksylitolu aby lekko przełamać smak.

Porada: w okresie zimowym koperek może nie być tak aromatyczny i pachnący jak latem, dlatego można dodatkowo do sosu dodać koperek suszony aby podbić smak sosu.

SMACZNEGO