Smaczne mięsne kulki, które można podawać z ryżem, kaszą czy też z makaronem. Duża ilość świeżego koperku powoduje, że danie jest bardzo aromatyczne i pięknie pachnie.Do klopsików można również dodać pokrojoną drobno cebulę.
Składniki na klopsy:
- 500 gramów łopatki mielonej
- 1 jajko
- 2 łyżki błyskawicznych płatków jaglanych
- 1 łyżka mielonego złotego lnu
- 1 płaska łyżeczka soli kamiennej (ilość według upodobań)
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
- 2 pełne łyżki otartego majeranku
- 2 łyżeczki suszonego koperku
- 2 łyżki mąki orkiszowej
- olej rzepakowy do smażenia
Składniki na sos:
- 1/2 litra bulionu
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- duży pęczek świeżego koperku
- 1-2 łyżki mąki orkiszowej
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- ksylitol – według potrzeb
- ok. 200 ml śmietany niskoprocentowej lub dobrego jogurtu naturalnego
Wykonanie klopsów:
Do mielonego mięsa wbić całe jajko. Dodać płatki, len, sól, pieprz, majeranek i suszony koperek. Dokładnie wyrobić mięso. Mokrymi dłońmi wykonać małe kulki, które następnie obtoczyć w mące orkiszowej. Na rozgrzanym oleju (użyłam produktu Laboratorium Biooil)obsmażyć klopsy z każdej strony. Usmażone dodać do sosu.
Porada: Aby klopsy nie przyklejały się należy każdorazowo moczyć dłonie w zimnej wodzie.
Wykonanie sosu:
Do bulionu dodać liście laurowe, ziele angielskie. Po zagotowaniu niewielką ilość gorącego bulionu rozprowadzić w śmietanie ciągle mieszając, aby nastęnie przelać śmietanę do całości bulionu ciągle mieszając. Mąkę orkiszową rozprowadzić niewielką ilością zimnej wody i wlewając na gotujący bulion zagęścić sos do pożądanej konsystencji. Koperek umyć, osuszyć z wody i drobno pokroić. Całość wsypać do sosu. Doprawić solą, pieprzem. Dodatkowo dodałam niewielką ilość ksylitolu aby lekko przełamać smak.
Porada: w okresie zimowym koperek może nie być tak aromatyczny i pachnący jak latem, dlatego można dodatkowo do sosu dodać koperek suszony aby podbić smak sosu.
SMACZNEGO