Czosnek posiada wiele właściwości leczniczych. Uważany jest jako naturalny antybiotyk. Zwiększa odporność, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Polecany przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Czosnek stosuje się także na pasożyty (owsiki, glistę ludzką, tasiemca, lamblię). Dodatkowo czosnek obniża ciśnienie tętnicze krwi (zmniejsza ryzyko udaru oraz zawału serca). Wspiera trawienie tłuszczów. Pomimo, że pomaga również w dolegliwościach i stanach chorobowych związanych z układem pokarmowym nie powinny spożywać go osoby z ostrym nieżytem żołądka i jelit oraz chorobami wątroby. Jest zarówno warzywem jak i przyprawą. Podobnie jak inne warzywa nadaje się również do kiszenia. Dzięki temu zyska dodatkowe właściwości. Cukier zawarty w czosnku podczas procesu fermentacji przekształca się w kwas mlekowy. Do jego ukiszenia najlepiej sporządzić własnoręcznie mieszankę przypraw, jednak można też użyć gotowej suszonej mieszanki do kiszenia ogórków (dostępna w sprzedaży).
W przypadku użycia świeżych przypraw używamy:
korzeń chrzanu,
kilka ziaren ziela angielskiego,
łyżeczkę ziaren pieprzu czarnego,
ok. 3 liści laurowych,
koszyczki nasienne kopru,
na 1 litr wody wsypujemy 1 kopiastą łyżkę soli kamiennej
Z uwagi na brak o tej porze świeżych koszyczków kopru z nasionami, sięgnęłam po gotową mieszankę przypraw. Czosnek podczas kiszenia zmieniał lekko barwę.Świetnie nadaje się jako uzupełnienie kanapek, dodatek do sałatek, mięs.
Wykonanie:
Czosnek obrać i opłukać. W małych słoiczkach umieścić czosnek. Przygotować zalewę. Na 1 litr wody dodać 1 pełną łyżkę mieszanki do kiszenia, oraz łyżkę soli kamiennej. Zalać słoiczki do pełna i zakręcić. Po ok.3-4 tygodniach czosnek będzie gotowy.
SMACZNEGO