Po raz pierwszy skusiłam się aby ukisić jabłka. Efekt kiszenia zaskoczył nie tylko mnie. Jabłka w smaku mają lekko cynamonowy smak, a to za sprawą dodatku laski cynamonu. Są nadal twarde, kruche i soczyste. Do ich ukiszenia wybrałam małe owoce, zdrowe, bez skaz i uszkodzeń. Kiszone jabłka używam do różnych surówek, sałatek jarzynowych. W planach jest jeszcze eksperyment upieczenia ciasta. Dzięki procesowi kiszenia cukier zawarty w owocach przetwarzany jest na kwas mlekowy, który jest dobroczynny dla naszego organizmu. Do kiszenia można używać różnych dodatków i przypraw w zależności jaki smak chcemy uzyskać. Można dodać gwiazdkę anyżu lub goździki.
Składniki:
- 1,5 kilograma małych twardych jabłek
- 1 laska cynamonu
- 2 liście laurowe
- 6 – 10 ziaren ziela angielskiego
- 6 – 10 ziaren jałowca
- Woda i sól kamienna niejodowana w proporcji: 1 płaska łyżka soli na 1 litr przegotowanej wody
Wykonanie:
Jabłka umyć i umieścić w naczyniu. Dodać przyprawy i zalać chłodną solanką. Jabłka powinny być całe przykryte zalewą. Najlepiej obciążyć je małym talerzykiem i postawić na niego zakręcony słoiczek napełniony wodą. Po ok.2 tygodniach jabłka są już ukiszone.
SMACZNEGO