Pyszny i ostry keczup z cukinii. To właśnie ona jest głównym składnikiem keczupu. Pozostałe składniki powodują, że wyrób smakiem zbliżony jest do tradycyjnego produktu. Wszyscy domownicy zajadają się tym przetworem.
Składniki:
1,5 kg cukinii (waga po obraniu i usunięciu miąższu)
0,5 kg białej cebuli
250 gramów ksylitolu
1 łyżeczka płaska ostrej papryki
1 łyżeczka płaska słodkiej papryki
1 szklanka octu jabłkowego 6%
2 dobrej jakości koncentraty pomidorowe
sól kamienna (około garści)
mielony pieprz
Wykonanie:
Cukinię obrać, umyć i wydrążyć gniazda nasienne wraz z miąższem. Cebulę obrać i umyć. Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (użyłam do tego malaksera). Dodać garść soli (zależy jaką wielkości jest garść – uważać żeby nie przesolić), wymieszać i odstawić na kilka godzin (ok.6). Po tym czasie dodać ksylitol i gotować ok.20 minut wciąż mieszając aby nie dopuścić do przypalenia. Po tym czasie wsypać dwie papryki,wlać ocet, dodać koncentraty pomidorowe. Dokładnie wymieszać. Sprawdzić smak i dodać ewentualnie mielonego pieprzu do smaku lub ksylitolu (w zależności jaki smak chcemy finalnie osiągnąć). Keczup jest dość ostry dlatego najlepiej go próbować podczas doprawiania. Całość gotować 10 minut mieszając. Po tym czasie wszystko dokładnie zblendować. Gorące nakładać do małych dobrze umytych słoiczków. Ja poddałam słoiczki dodatkowej pasteryzacji ok.15 minut. Po wyjęciu z wody (lub z pary) odwrócić słoiczki dnem do góry i poczekać aż wystygną.
SMACZNEGO