Kaszotto z kurczakiem, brokułem, suszonymi pomidorami i mleczkiem kokosowym

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

 

Szybkie w przygotowaniu jednogarnkowe danie obiadowe. Jako przyprawy nadającej smak dodałam mieszanki suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem. Jest to gotowa mieszanka, nie zawierająca innych dodatków.

Składniki:

  • 150 gramów kaszy gryczanej palonej (waga przed ugotowaniem)
  • 4 pełne garści krojonego dość drobno brokułu
  • 1 duża żółta cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 150-200 gramów polędwiczek z kurczaka lub filetu
  • ok. 100 ml mleczka kokosowego
  • 75 gramów mieszanki drobno suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
  • sól kamienna
  • mielony czarny pieprz
  • natka pietruszki
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • około 300 ml wody

Wykonanie:

Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na kilku łyżkach oliwy usmażyć cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebulka będzie się rumienić lekko podlać wodą i po chwili, gdy cebula się zeszkli przełożyć obok na talerz. Na 2-3 łyżkach oliwy usmażyć pokrojonego drobno fileta z kurczaka. Przysmażyć, aż zacznie się rumienić. Następnie dodać odłożoną przyrumienioną cebulę, wsypać kaszę, suszone pomidory, podlać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Gdy kasza zmięknie dodać pokrojony drobno brokuł i podlać mleczkiem kokosowym. W razie potrzeby podlać lekko wodą lub odparować – w zależności ile wody odparowało podczas duszenia. Przykryć i chwilę poddusić, aż brokuł lekko zmięknie. Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

SMACZNEGO