Szybkie w przygotowaniu jednogarnkowe danie obiadowe. Jako przyprawy nadającej smak dodałam mieszanki suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem. Jest to gotowa mieszanka, nie zawierająca innych dodatków.
Składniki:
- 150 gramów kaszy gryczanej palonej (waga przed ugotowaniem)
- 4 pełne garści krojonego dość drobno brokułu
- 1 duża żółta cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 150-200 gramów polędwiczek z kurczaka lub filetu
- ok. 100 ml mleczka kokosowego
- 75 gramów mieszanki drobno suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
- sól kamienna
- mielony czarny pieprz
- natka pietruszki
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- około 300 ml wody
Wykonanie:
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na kilku łyżkach oliwy usmażyć cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebulka będzie się rumienić lekko podlać wodą i po chwili, gdy cebula się zeszkli przełożyć obok na talerz. Na 2-3 łyżkach oliwy usmażyć pokrojonego drobno fileta z kurczaka. Przysmażyć, aż zacznie się rumienić. Następnie dodać odłożoną przyrumienioną cebulę, wsypać kaszę, suszone pomidory, podlać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Gdy kasza zmięknie dodać pokrojony drobno brokuł i podlać mleczkiem kokosowym. W razie potrzeby podlać lekko wodą lub odparować – w zależności ile wody odparowało podczas duszenia. Przykryć i chwilę poddusić, aż brokuł lekko zmięknie. Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
SMACZNEGO