Kaszotto szpinakowo-kolendrowe z kurczakiem

Jednogarnkowe, pyszne i proste do wykonania danie obiadowe. Dzięki świeżej kolendrze bardzo aromatyczne. Sycące i po prostu smaczne.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 100 gramów kaszy gryczanej palonej
  • ok. 150 gramów piersi z kurczaka
  • 200 gramów świeżego szpinaku
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 2 pełne łyżki śmietany
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 sztuki suszonych pomidorów (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 300 ml wody
  • sól kamienna do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku

Wykonanie:

Pokroić drobno cebulę i czosnek. Na oliwie lekko podsmażyć i dodać drobno pokrojone mięso kurczaka. Lekko przyrumienić. Zalać wodą i dodać kaszę. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. Wkroić drobno pokrojone pomidory suszone. Dusić do miękkości kaszy. Dodać szpinak i mieszając poczekać, aż liście zmiękną. Dodać śmietanę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Po odstawieniu z ognia wsypać pokrojoną świeżą kolendrę i wymieszać.

SMACZNEGO