Jednogarnkowe, pyszne i proste do wykonania danie obiadowe. Dzięki świeżej kolendrze bardzo aromatyczne. Sycące i po prostu smaczne.
Składniki:
- 1 cebula
- 100 gramów kaszy gryczanej palonej
- ok. 150 gramów piersi z kurczaka
- 200 gramów świeżego szpinaku
- 1 garść świeżej kolendry
- 2 pełne łyżki śmietany
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 sztuki suszonych pomidorów (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- ok. 300 ml wody
- sól kamienna do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
Wykonanie:
Pokroić drobno cebulę i czosnek. Na oliwie lekko podsmażyć i dodać drobno pokrojone mięso kurczaka. Lekko przyrumienić. Zalać wodą i dodać kaszę. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. Wkroić drobno pokrojone pomidory suszone. Dusić do miękkości kaszy. Dodać szpinak i mieszając poczekać, aż liście zmiękną. Dodać śmietanę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Po odstawieniu z ognia wsypać pokrojoną świeżą kolendrę i wymieszać.
SMACZNEGO