Kasza gryczana z duszonym porem

 

Nie masz czasu, a chcesz zjeść coś ciepłego? Jest na to rozwiązanie. Wystarczy kilka składników.

Porada: dzięki dodaniu niewielkiej ilości oliwy z oliwek do masła w czasie smażenia, temperatura “palenia” masła nieklarowanego znacznie się podwyższy i dzięki temu umożliwi przygotowanie potrawy w sposób bezpieczny dla zdrowia.

Składniki:

  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • około 10 cm białej części pora
  • 2-3 łyżeczki masła 82%
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • posiekany drobno koperek
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Wykonanie:

Na tłuszczu (masło z oliwą) udusić drobno pokrojony por. Dodać ugotowaną kaszę gryczaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, posypać natką pietruszki i siekanym koperkiem.

SMACZNEGO