Nie masz czasu, a chcesz zjeść coś ciepłego? Jest na to rozwiązanie. Wystarczy kilka składników.
Porada: dzięki dodaniu niewielkiej ilości oliwy z oliwek do masła w czasie smażenia, temperatura “palenia” masła nieklarowanego znacznie się podwyższy i dzięki temu umożliwi przygotowanie potrawy w sposób bezpieczny dla zdrowia.
Składniki:
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- około 10 cm białej części pora
- 2-3 łyżeczki masła 82%
- łyżeczka oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- posiekany drobno koperek
- sól
- pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Na tłuszczu (masło z oliwą) udusić drobno pokrojony por. Dodać ugotowaną kaszę gryczaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, posypać natką pietruszki i siekanym koperkiem.
SMACZNEGO