Szybki obiad, łatwe gotowanie. Smacznie i bez zbędnego czasu przebywania w kuchni.
Składniki:
- garść pokrojonej białej części pora
- garść startego na tarce o grubych oczkach korzenia selera
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- garść pokrojonego w drobną kostkę chudego gotowanego boczku
- ok. 1/5 części świeżej zielonej papryki
- sól kamienna
- pierz czarny mielony
- krojona natka pietruszki
Wykonanie:
Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Do drugiego rondla wlać łyżkę oliwy z oliwek, wsypać pokrojony por, boczek, paprykę i starty seler. Podsmażyć mieszając. Gdy będzie lekko zaczynał się przysmażać, podlać niewielką ilością wody, przykryć i udusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane krojoną natką pietruszki z kaszą gryczaną. Jako dodatek podałam krojony w kostkę ogórek małosolny.
SMACZNEGO