Kasza gryczana z duszonym porem, selerem i boczkiem

 

Szybki obiad, łatwe gotowanie. Smacznie i bez zbędnego czasu przebywania w kuchni.

Składniki:

  • garść pokrojonej białej części pora
  • garść startego na tarce o grubych oczkach korzenia selera
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • garść pokrojonego w drobną kostkę chudego gotowanego boczku
  • ok. 1/5 części świeżej zielonej papryki
  • sól kamienna
  • pierz czarny mielony
  • krojona natka pietruszki

Wykonanie:

Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Do drugiego rondla wlać łyżkę oliwy z oliwek, wsypać pokrojony por, boczek, paprykę i starty seler. Podsmażyć mieszając. Gdy będzie lekko zaczynał się przysmażać, podlać niewielką ilością wody, przykryć i udusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane krojoną natką pietruszki z kaszą gryczaną. Jako dodatek podałam krojony w kostkę ogórek małosolny.

SMACZNEGO