Smaczna propozycja na drugie danie obiadowe. Bez ciężkiego sosu, jedynie niewielka ilość wywaru z warzyw. Mięso kupiłam w lokalnej masarni. Danie można podać z kaszą gryczaną, jaglaną lub np. z ryżem brązowym. Do przygotowania potrawy użyłam domowej suszonej jarzynki.
Składniki:
- 4 plastry karkówki
- 2-3 garści świeżo startych na tarce o grubych oczkach warzyw (korzeń pietruszki, pasternak, biała część pora, seler), lub garść suszonych warzyw
- 1 cebula
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- olej lub inny tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Mięso umyć i pokroić w niewielką kostkę. Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć mięso razem z pokrojoną cebulą. Doprowadzić do lekkiego przypalenia mięsa i cebulki (dzięki temu po zalaniu wodą podczas duszenia zalewa zbrązowieje i nabierze smaku). Następnie podlać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, przykryć i dusić na małym ogniu. Gdy będzie prawie miękkie dodać warzywa i udusić wszystko do miękkości. Doprawić solą i pieprzem.
SMACZNEGO