Karkówka z warzywami

Smaczna propozycja na drugie danie obiadowe. Bez ciężkiego sosu, jedynie niewielka ilość wywaru z warzyw. Mięso kupiłam w lokalnej masarni. Danie można podać z kaszą gryczaną, jaglaną lub np. z ryżem brązowym. Do przygotowania potrawy użyłam domowej suszonej jarzynki.

Składniki:

  • 4 plastry karkówki
  • 2-3 garści świeżo startych na tarce o grubych oczkach warzyw (korzeń pietruszki, pasternak, biała część pora, seler), lub garść suszonych warzyw
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • olej lub inny tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Mięso umyć i pokroić w niewielką kostkę. Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć mięso razem z pokrojoną cebulą. Doprowadzić do lekkiego przypalenia mięsa i cebulki (dzięki temu po zalaniu wodą podczas duszenia zalewa zbrązowieje i nabierze smaku). Następnie podlać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, przykryć i dusić na małym ogniu. Gdy będzie prawie miękkie dodać warzywa i udusić wszystko do miękkości. Doprawić solą i pieprzem.

SMACZNEGO