Mięsne danie, które bardzo dobrze komponuje się np. z brązowym ryżem. Smakować będzie również z makaronem czy z ziemniakami. Kolendra nadaje smak, a jej ziarenka przyjemnie chrupią podczas rozgryzania jednocześnie uwalniając aromat. Zamiast śmietany można zastosować jogurt naturalny bez dodatków.
Składniki:
- około 500 gr karkówki
- 1 mała marchewka
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka kolendry (ziarenka)
- 1 cebula
- sól kamienna/himalajska
- pieprz czarny mielony
- 1/4 selera
- 1/4 kalarepy
- 1/2 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- około 1,5 łyżki mąki gryczanej do zagęszczenia
- 3 liście laurowe
- ok.5 ziaren ziela angielskiego
- 1 pełna łyżka czystego smalcu lub innego tłuszczu np olej kokosowy
Wykonanie:
Mięso umyć, pokroić w kostkę i usmażyć na tłuszczu. Po lekkim obsmażeniu dodać do mięsa pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy mięso wraz z cebulą się lekko zarumienią dodać liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę, paprykę w proszku i drobno pokrojone warzywa. Zalać niewielką ilością wody, aby mięso mogło się dusić pod przykryciem. Dusić do miękkości mięsa i warzyw, podlewając wodą w razie potrzeby. Dolać wody w zależności ile chcemy sosu uzyskać (mniej więcej do przykrycia mięsa i warzyw na dużej patelni). Na koniec zagęścić mąką, rozprowadzając ją w kubeczku z zimną wodą około 100ml, a następnie wlewać na gorące mięso z warzywami, cały czas mieszając. Wlać w ilości takiej jaki chcemy uzyskać finalnie gęsty sos. Całość ma się zagotować. Dodać śmietanę, którą należy przed wlaniem rozmieszać w kubeczku z dodatkiem gorącego sosu (kilka łyżek, aby śmietana nie zważyła się po dodaniu do sosu). Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
SMACZNEGO