Karkówka w kapuście kiszonej

Bardzo proste danie i smaczne. Prawie jak bigos. Do jego przygotowania użyłam domowej kapusty kiszonej oraz dobrej jakości karkówki. Z uwagi na lepsze trawienie dodałam kminek.

Kminek zwyczajny wspiera proces trawienia. Eliminuje wzdęcia i kolki. Reguluje dopływ żółci i soku trzustkowego do dwunastnicy. Ponadto nadaje potrawom aromatu.

Składniki:

  • 1 słoik domowej kapusty kiszonej
  • 500 gramów karkówki
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 mała płaska łyżeczka kminku
  • 2 średnie cebule
  • 2 pełne łyżki smalcu (lub oleju rzepakowego – kilka łyżek, lub oleju kokosowego)

Wykonanie:

Mięso umyć i pokroić w plastry. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć karkówkę z dwóch stron (do zdecydowanego zrumienienia). Odłożyć na talerz. Na tłuszczu udusić cebulę, a następnie lekko zrumienić. Dodać kapustę kiszoną (jeżeli ma dużo soku odlać sok, pozostawiając do ewentualnego podlewania podczas duszenia potrawy), wymieszać. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Lekko poddusić. Na wierzch kapusty położyć obsmażone mięso, przykryć i dusić do miękkości kapusty. W przypadku, gdyby w czasie duszenia potrawa mogłaby się przypalać należy dolewać odstawionego wcześniej soku z kapusty lub odrobinę wody.

SMACZNEGO