Bardzo proste danie i smaczne. Prawie jak bigos. Do jego przygotowania użyłam domowej kapusty kiszonej oraz dobrej jakości karkówki. Z uwagi na lepsze trawienie dodałam kminek.
Kminek zwyczajny wspiera proces trawienia. Eliminuje wzdęcia i kolki. Reguluje dopływ żółci i soku trzustkowego do dwunastnicy. Ponadto nadaje potrawom aromatu.
Składniki:
- 1 słoik domowej kapusty kiszonej
- 500 gramów karkówki
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 mała płaska łyżeczka kminku
- 2 średnie cebule
- 2 pełne łyżki smalcu (lub oleju rzepakowego – kilka łyżek, lub oleju kokosowego)
Wykonanie:
Mięso umyć i pokroić w plastry. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć karkówkę z dwóch stron (do zdecydowanego zrumienienia). Odłożyć na talerz. Na tłuszczu udusić cebulę, a następnie lekko zrumienić. Dodać kapustę kiszoną (jeżeli ma dużo soku odlać sok, pozostawiając do ewentualnego podlewania podczas duszenia potrawy), wymieszać. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Lekko poddusić. Na wierzch kapusty położyć obsmażone mięso, przykryć i dusić do miękkości kapusty. W przypadku, gdyby w czasie duszenia potrawa mogłaby się przypalać należy dolewać odstawionego wcześniej soku z kapusty lub odrobinę wody.
SMACZNEGO