Karkówka pieczona z warzywami

Pyszne, soczyste mięso pieczone. Do jego przygotowania użyłam karkówki i 3 warzyw. Danie nie wymaga dużych umiejętności, a jest bardzo smaczne. Przygotowałam je w naczyniu żaroodpornym. Idealnie komponuje się z różnymi surówkami.

Składniki:

  • ok.700-800 gramów karkówki
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 2 cebule
  • olej rzepakowy (kilka łyżek)
  • przyprawy według uznania (użyłam: pieprz czarny mielony, sól kamienna, papryka słodka, papryka ostra, majeranek)
  • woda (do podlania)
  • domowy żółty ser (opcjonalnie)

Wykonanie:

Mięso umyć i pokroić w plalstry. Warzywa umyć, obrać i pokroić. Przygotować marynatę. Olej (kilka łyżek) wymieszać z wodą i przyprawami. Ilość przypraw jest uzależniona od smaku jaki chcemy uzyskać. Osobiście lubię smak majeranku więc użyłam go nieco więcej. Papryka słodka około łyżeczki, ostrej mniej. Sól i pieprz według uznania. Dobrze wymieszaną marynatą zalać warzywa i mięso. Odstawić na 2-3 godz. aby smaki dobrze przeszły do warzyw i mięsa. Po tym czasie wstawić przykryte do piekarnika i piec ok.1,5 godz w temperaturze ok.180 stopni. Po tym czasie sprawdzić widelcem, czy mięso jest już miękkie. Odkryć i posypać tarkowanym serem. Dopiec przez około 30 minut bez przykrycia. Smakuje podane z domową musztardą lub domowym chrzanem.

 

PORADA: aby majeranek był bardziej aromatyczny należy go przed dodaniem do potrawy rozetrzeć w dłoniach.

 

SMACZNEGO