Kapusta z mięsem

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

Składniki:
Pół główki średniej wielkości kapusty
2-3 cebule
kilka plastrów schabowych
kilka plastrów boczku wędzonego
sól
pieprz
około 2 łyżek mąki żytniej
łyżka oleju kokosowego
kminek
3 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego

Wykonanie:
Świeżą kapustę pokroić i zagotować do miękkości w wodzie z solą, listkiem laurowym i zielem angielskim. Nadmiar wody odlać pozostawiając jej część. Na połowie tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulę w drobną kostkę wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem.Pod koniec smażenia dodać łyżkę mąki żytniej jeszcze chwilę smażąc. Dodać do kapusty. Na pozostałym oleju usmażyć kotlety lekko oprószone mąką żytnią. Dodać do kapusty.Dosypać pół łyżeczki kminku. Dusić razem pod przykryciem do miękkości mięsa. Doprawić pieprzem, solą i do smaku.