Kapusta z cukinią, selerem i brązowym ryżem

 

Jednogarnkowe, proste i szybkie do przygotowania danie. Takie lubię najbardziej. Mało pracy, mało naczyń do zmywania. Smaczne i wegetariańskie. Do uzyskania głębszego smaku użyłam nieaktywnych płatków drożdżowych, o których właściwościach można przeczytać w tym przepisie.

Składniki:

  • ok.3 pełnych garści pokrojonej drobno białej kapusty
  • ok.2 garści startego na tarce o grubych oczkach korzenia selera
  • 1 pełna garść pokrojonej drobno białej części pora
  • 1 mała cukinia ok. 150 gramów
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • ok.2 łyżeczek nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 100 gramów brązowego ryżu
  • ok.3 łyżek oleju (rodzaj według własnego uznania)
  • niewielka ilość krojonego koperku do posypania

 

Wykonanie:

Cukinię zetrzeć na cienkie plasterki i wrzucić na patelnię. Pokrojoną kapustę, por oraz starty korzeń selera dodać do cukinii. Wlać olej. Podsmażyć. Gdy lekko zacznie się przysmażać podlać wodą, wsypać opłukany brązowy ryż, lekko posolić, posypać pieprzem i przykryć. Dusić na małym ogniu. Podlewać wodą do momentu aż ryż zmięknie. Lepiej dodawać wodę małymi partiami, aby potrawa nie była zbyt wodnista. Powinna być sypka i dlatego ewentualny nadmiar wody odparować. Doprawić do smaku nieaktywnymi płatkami drożdżowymi, solą i mielonym pieprzem. Podawać na ciepło z krojonym koperkiem.

 

SMACZNEGO