Warzywna propozycja drugiego dania obiadowego. Smacznie i prosto. Warzywa podałam z domowym makaronem z mąki z ciecierzycy. Można podać również z ryżem brązowym lub kaszą.
Składniki:
- 3 garści pokrojonej drobno kapusty włoskiej
- 2 garści drobno krojonej czerwonej papryki
- 1 łyżka krojonego świeżego koperku
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- kilka sztuk ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- kilka łyżek oleju roślinnego (rodzaj według uznania)
- kilka łyżek wody (do uzyskania pożądanej konsystencji)
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Na głęboką patelnię wlać olej. Wrzucić pokrojoną cebulę i paprykę. Chwilę przesmażyć. Dodać kapustę, podlać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, zioła prowansalskie. Przykryć i udusić do miękkości. Na koniec dodać koncentrat (ewentualnie dolać wody, aby uzyskać odpowiednią gęstość). Doprawić solą i pieprzem. Posypać koperkiem.
SMACZNEGO