Kapusta włoska z papryką i czerwoną cebulą w sosie pomidorowym

 

Warzywna propozycja drugiego dania obiadowego. Smacznie i prosto. Warzywa podałam z domowym makaronem z mąki z ciecierzycy. Można podać również z ryżem brązowym lub kaszą.

Składniki:

  • 3 garści pokrojonej drobno kapusty włoskiej
  • 2 garści drobno krojonej czerwonej papryki
  • 1 łyżka krojonego świeżego koperku
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • kilka sztuk ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • kilka łyżek oleju roślinnego (rodzaj według uznania)
  • kilka łyżek wody (do uzyskania pożądanej konsystencji)
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony

Wykonanie:

Na głęboką patelnię wlać olej. Wrzucić pokrojoną cebulę i paprykę. Chwilę przesmażyć. Dodać kapustę, podlać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, zioła prowansalskie. Przykryć i udusić do miękkości. Na koniec dodać koncentrat (ewentualnie dolać wody, aby uzyskać odpowiednią gęstość). Doprawić solą i pieprzem. Posypać koperkiem.

SMACZNEGO