Po raz pierwszy spotkałam się z tą chińską kapustą. Z uwagi, że nie miałam doświadczenia w jej przyrządzeniu postanowiłam ją wykonać w prosty sposób. Takie danie może stanowić uzupełnienie dania obiadowego lub jako lekka potrawa na kolację. Przyrządzenie jest proste. Aby wzbogacić jej smak przygotowałam odrobinę sosu pomidorowego kwaśno-słodkiego, który można pominąć.
Składniki:
- 2 sztuki kapusty pak choi
- 1 łyżka sezamu
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ksylitolu
- olej do smażenia
- sól kamienna
- sos pomidorowy (opcjonalnie)
Wykonanie:
Na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu. Przesypać do miseczki do wystygnięcia. Na patelnię wlej olej (2-3 łyżki). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ksylitol. Dodać przekrojoną wzdłuż kapustę. Udusić do miękkości z dodatkiem łyżki lub dwóch wody pod przykryciem. Podawać na ciepło. Lekko posolić. Posypać sezamem. Dla uzyskania zdecydowanego smaku dodałam sos pomidorowy.
SMACZNEGO