Kapusta pak choi

Po raz pierwszy spotkałam się z tą chińską kapustą. Z uwagi, że nie miałam doświadczenia w jej przyrządzeniu postanowiłam ją wykonać w prosty sposób. Takie danie może stanowić uzupełnienie dania obiadowego lub jako lekka potrawa na kolację. Przyrządzenie jest proste. Aby wzbogacić jej smak przygotowałam odrobinę sosu pomidorowego kwaśno-słodkiego, który można pominąć.

Składniki:

  • 2 sztuki kapusty pak choi
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ksylitolu
  • olej do smażenia
  • sól kamienna
  • sos pomidorowy (opcjonalnie)

Wykonanie:

Na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu. Przesypać do miseczki do wystygnięcia. Na patelnię wlej olej (2-3 łyżki). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ksylitol. Dodać przekrojoną wzdłuż kapustę. Udusić do miękkości z dodatkiem łyżki lub dwóch wody pod przykryciem. Podawać na ciepło. Lekko posolić. Posypać sezamem. Dla uzyskania zdecydowanego smaku dodałam sos pomidorowy.

SMACZNEGO