Danie przygotowane z użyciem mięsa, kiełbasy i cukinii, która pozostała po spotkaniu przy grillu. Dzięki grillowaniu mięsko i wędliny nadały inny smak potrawie. Kapusta w czasie gotowania przesiąknęła zapachem i aromatem, a mięso stało się mięciutkie i kruche. Cukinia świetnie się wkomponowała i w rezultacie powstało smaczne danie.
Składniki
kawałki grillowanego mięsa (użyłam plastrów karkówki, które przed grillowaniem były marynowane w oleju z przyprawami)
2 kiełbasy wiejskiej grillowanej
2 cienkie białe kiełbasy grillowane
kilka plastrów grillowanej cukinii
900 ml słoik kapusty kiszonej (użyłam z własnego kiszenia z jesieni 2016r)
2-3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
3 białe cebule
1 mały słoiczek domowego koncentratu pomidorowego
1 mały słoiczek smalcu domowego (użyłam smalcu ze skwarkami, który wcześniej wytopiłam z surowej słoniny)
czarny mielony pieprze i sól kamienna lub himalajska do smaku
Wykonanie
Kapustę kiszoną włożyć do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości. W tym czasie obrać białą cebulę, pokroić w kostkę i usmażyć na części smalcu (łyżka ew. dwie) do lekkiego zarumienienia. Z kapusty odlać wodę, pozostawiając jej część na dnie garnka (odlewaną wodę zostawiam w innym naczyniu i uzupełniam kapustę w trakcie gotowania jeżeli będzie taka potrzeba). Mięso, cukinię i wędliny pokroić na ok. 1cm kawałki i wrzucić do obgotowanej kapusty. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dodać resztę smalcu. Dusić pod przykryciem tak długo, aż kapusta zupełnie zmięknie i nabierze smaku grillowanego mięsa i wędlin. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszać, zagotować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
SMACZNEGO