Danie sycące i bardzo smaczne. W wielu domach podawane na wigilijną kolację. Do jego przygotowania użyłam domowej kiszonej kapusty. Proporcje kiszonej kapusty i grochu mogą być dobrane według własnego gustu i smaku. Z uwagi, że groch może u niektórych osób powodować wzdęcia, dodatek kminku skutecznie je zredukuje. Jeżeli nie lubimy smaku kminku, możemy zastosować jego zamiennik czyli majeranek, który ma podobne właściwości trawienne. W czasie gotowania grochu należy uważać, aby groch się nie rozgotował. Tym razem trochę przegapiłam ten moment i część grochu po prostu się rozpadła podczas łączenia wszystkich składników. Na szczęście smak nadal pozostał ten sam.
Składniki:
- około 1 kg kiszonej kapusty
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól kamienna do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
- kminek lub majeranek
- kilka łyżek oleju rzepakowego lub ok. 2 łyżki smalcu
- duża cebula
- ok.1,5 do 2 szklanek grochu (polecam połówki)
Wykonanie:
Groch namoczyć na całą noc poprzez całkowite przykrycie wodą (około 3 razy więcej wody niż grochu). Ugotować groch do miękkości w lekko osolonej wodzie, ale do takiego stanu, aby się nie rozpadał. Odcedzić.
Kapustę kiszoną jeśli bardzo kwaśna wypłukać, zalać wodą. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotować do miękkości. Odcedzić. Połączyć groch z kapustą.
Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć cebulkę (najpierw ją zeszklić, a następnie podsmażyć na lekko rumiano) i dodać do kapusty wraz z tłuszczem.
Doprawić pieprzem, solą, kminkiem lub majerankiem do smaku.
SMACZNEGO