Są ciasta i desery, którym smak i aromat nadaje między innymi skórka z pomarańczy. Zarówno sernik, masa makowa do ciasta, domowa czekolada, naleśniki na słodko, omlety lub desery, dzięki skórce nabierają szlachetniejszego aromatu. Przygotowanie kandyzowanej skórki nie wymaga wielu zabiegów. Istotne jest przygotowanie pomarańczy przed ich obieraniem. Najlepiej jest użyć pomarańczy tzw. bio.
Najważniejszą rzecz, na którą trzeba zwrócić uwagę to jest kod PLU, który znajduje się na każdym owocu. Jest to mała naklejka informująca o sposobie uprawy oraz czy np. owoce powstały poprzez modyfikację GMO. Kody mogą być zarówno 4 jak i 5-cio cyfrowe. Kod zaczynające się na numer 3 lub 4 oznaczają, że owoce pochodzą z plantacji, na których stosowane są nowoczesne metody z użyciem różnych środków chemicznych (pestycydy, konserwanty). Pięciocyfrowy kod o początkowym numerze 8 oznacza owoce, które pozyskano stosując modyfikacje GMO. Kody zaczynające się numerem 9 oznaczają, że owoce pochodzą z plantacji ekologicznej.
Najlepszą opcją jest zakup owoców oznaczonych właśnie kodem pięciocyfrowym zaczynającym się cyfrą 9, co oznacza, że pochodzą z plantacji i upraw ekologicznych.
Przed przystąpieniem do obierania skórki należy owoce przygotować. Pomimo, że sprawdziliśmy podczas zakupu skąd pochodzą owoce warto dla własnego bezpieczeństwa dodatkowo się zabezpieczyć przeprowadzając następujące czynności.
1. owoc dokładnie umyć z użyciem środka myjącego (np. płynu do mycia naczyń), a następnie dokładnie opłukać ciepłą wodą.
2. teraz należy przystąpić do usuwania substancji nierozpuszczalnych w wodzie po przez wypłukanie owoców w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego
3. następnie opłukać owoce w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej.
Powyższe czynności umożliwią oczyszczenie owoców z substancji konserwujących.
Do zdjęcia skórki użyłam obieraczki do warzyw. Dzięki temu uzyskałam samą skórkę bez części białej, która wpływa na pogorszenie smaku skórki, gdyż jest gorzka. Skórka była cieniutka i po kandyzowaniu otrzymałam drobne płatki skórki pomarańczowej. Po zdjęciu skórki z owoców namoczyłam ją w wodzie na całą noc. Następnego dnia po odsączeniu wody przystąpiłam do jej kandyzowania. Do przygotowania skórki użyłam dojrzałych pomarańczy, o ładnym intensywnym kolorze.
W czasie ich kandyzowania cały dom wypełnił się intensywnym aromatem pomarańczy.
Składniki:
- 3 pomarańcze
- ok.50 ml wody
- 3 łyżki ksylitolu
Wykonanie:
Po wykonaniu czynności opisanych na wstępie, odsączoną skórkę umieścić w małym rondelku. Zalać wodą do przykrycia skórek i gotować do ich miękkości – ok.30-40 minut. Następnie skórki odcedzić. Wyjąć i drobno pokroić. Ponownie wsypać do rondelka i zalać ok. 50 ml wodą i dodać ksylitol. Dokładnie wymieszać. Doprowadzić do gotowania i zmniejszyć ogień. Gotować bez przykrywania do momentu, aż skórka zrobi się lekko przezroczysta, a woda znacznie odparuje. Jednak nie za długo. Mieszać co pewien czas. Gorącą skórkę razem z pozostałym syropem przełożyć do małego słoiczka i zakręcić. Ważne, aby nie wygotować zbyt mocno skórek, gdyż jak wystygną mogą być twarde. Dużo lepszym rozwiązaniem jest gdy pozostanie niewielka ilość syropu. Po zastygnięciu skórka nie będzie twarda. Słoiczek odwrócić dnem do góry. Dzięki temu zabiegowi, słoiczek się zawekuje i skórkę można będzie przetrzymać dłuższy czas. Po otworzeniu słoiczka, skórkę przechowywać w lodówce lub zamrozić.
SMACZNEGO