Bardzo prosta zupa do przyrządzenia. Kalafior bardzo dobrze smakuje w połączeniu z mlekiem kokosowym. Kilka przypraw, trochę cebuli, mała chwila i gotowe. Zupę podałam z prażonymi pestkami słonecznika ale również smaczna byłaby z prażonymi pestkami dyni lub grzankami z chleba żytniego na zakwasie.
Składniki:
320 gramów kalafiora
80 gramów białej cebuli
1 łyżka masła
500 ml mleka kokosowego (najlepiej samemu przyrządzić, wychodzi dużo taniej)
1/2 łyżeczka curry
1/2 łyżeczka białego mielonego pieprzu
ok. 3/4 łyżeczki soli (lepiej spróbować przed dodaniem całości)
Wykonanie:
Kalafior dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy. Białą cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Na rozpuszczony tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy podlewając lekko wodą aby nie zbrązowiała a jedynie dobrze zeszkliła i lekko zarumieniła. Dokładamy kalafior i zalewamy mlekiem kokosowym. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości kalafiora. Dodajemy przyprawy i blendujemy całość. Sprawdzamy smak i podajemy posypaną pestkami lub grzankami.
SMACZNEGO