Jogurt truskawkowy

Jogurt truskawkowy to mój najsmaczniejszy owocowy jogurt. Jest delikatny i aksamitny. Wykonałam go na bazie domowego jogurtu, jednak można go przygotować z użyciem naturalnego jogurtu bez dodatków, który dostępny jest w sprzedaży. Należy szczegółowo czytać skład jogurty, który podany jest na etykiecie. Często do jogurtów dodawane są różne dodatki np. mleko w proszku. Aby jogurt spełnił rolę probiotyku, jogurtów które mają inny skład niż mleko i i bakterie nie należy spożywać. Jogurty naturalne polecane są osobom, które przebywają na kuracji antybiotykowej, gdyż leki wyjaławiają naturalną florę bakteryjną jelit. Probiotyki zawarte w jogurcie naturalnym skutecznie ją odbudowują.

Składniki:

  • garść truskawek
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • ksylitol do smaku

Wykonanie:

Truskawki umyć i usunąć szypułki. Dodać jogurt i ksylitol (ilość uzależniona jest od preferencji smakowych). Całość dokładnie zblendować. Wstawić do lodówki. Podawać chłodny

SMACZNEGO