Jogurt czekoladowy z prażonym słonecznikiem

Naturalny jogurt w połączeniu z rozpuszczoną czekoladą i odrobiną ksylitolu stanowi smaczny deser. Dodatkiem są prażone pestki słonecznika i dla orzeźwienia plaster kwaśnego jabłka. Smacznie i prosto. Do jego przyrządzenia najlepiej użyć domowego jogurtu, wtedy mamy pewność, że jogurt nie zawiera żadnych nieporządanych dodatków. Przepis na wykonanie domowego jogurtu znajduje się tu. Jogurt wykonany własnoręcznie jest gęsty i aksamitny w smaku. Zawiera probiotyczne bakterie, które wspierają mikroflorę jelit oraz wzmacniają odporność organizmu. Do posłodzenia jogurtu użyłam ksylitolu w pudrze, który uzyskałam poprzez zmielenie ksylitolu w młynku do kawy. Dzięki temu ksylitol równomiernie rozprowadził się w jogurcie i nie chrupie podczas konsumpcji.

Składniki:

  • 1 mały naturalny jogurt lub ok.150ml domowego jogurtu
  • ok. 40 gramów 70% czekolady gorzkiej bez cukru
  • puder z ksylitolu – ilość według własnego uznania
  • prażone pestki słonecznika
  • plasterek kwaśnego jabłka
  • 1 mała łyżeczka masła
  • ok. 2 łyżki wody

Wykonanie:

W małym metalowym kubeczku rozpuścić masło wraz z wodą. Dodać drobno pokruszoną czekoladę. Wszystko razem rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając, aby nie dopuścić do przypalenia. Masę lekko przestudzić, a następnie dodać do jogurtu. Całość zblendować, dodając puder z ksylitolu. Posypać prażonym słonecznikiem. Podawać z kawałkiem kwaśnego jabłka.

SMACZNEGO