Jajko w koszulce

 

 

Jajko w koszulce jest bardzo delikatne i może być podawane samodzielnie albo np. jako dodatek do innych dań (tostów, kotletów). Wykonanie nie jest tak trudne, jeżeli jajko spełni odpowiednie wymagania. Warunkiem aby było smaczne jest jego pochodzenie oraz świeżość. Z pewnością jajka pochodzące od kur z tzw. wolnego wybiegu będzie dużo smaczniejsze od innych. Jajko po rozbiciu powinno być zwarte (nie rozlewające się). Świadczy to o tym, że jest świeże.
Aby jajko po ugotowaniu było ładnego kształtu należy gotować je w wodzie tzw. lekko mrugającej (nie bulgocącej). Dodatek octu jabłkowego powoduje obniżenie ph wody, co ma wpływ na ścięcie się białka. Jajko będzie o równych brzegach (bez brzydkich małych farfocli ściętego białka). Przed wrzuceniem jajka do wody dobrze jest go wybić na małe sitko o drobnych oczkach. Dzięki temu zabiegowi niechciana część płynna białka zostanie z niego usunięta.

Składniki:

  • jajko
  • łyżka octu jabłkowego
  • około 2/3 litra wody

Wykonanie:

Zagotować wodę w niewielkim garnku (użyłam rondelek). Dolać ocet jabłkowy. Zmniejszyć ogień pod garnkiem do minimum (woda powinna tylko bardzo lekko mrugać). Wytworzyć tzw. wir wodny. Delikatnie umieścić w środku wiru wybite i odcieknięte całe jajko. Gotować 3 minuty i 30 sekund. Delikatnie wyjąć łyżką cedzakową. Posolić na talerzu.

SMACZNEGO