Jajko sadzone w chlebie żytnim na zakwasie

Wygląd podanej potrawy ma wpływ na nasz apetyt. Ładnie podane danie czasem może zdziałać cuda. Szczególnie dotyczy to małych dzieci, choć i nie tylko. Osobiście bardzo lubię ładnie i apetycznie podane jedzenie. Ta metoda sprawdza się szczególnie wtedy, gdy mamy słabszy apetyt. Goszcząc w moim domu małe dzieci postanowiłam sprawdzić jak działa ta metoda. Aby zachęcić je do zjedzenia kolacji zachęciłam je do wspólnego przygotowania posiłku jednocześnie się bawiąc. Do przygotowania dania użyłam zwykłej foremki do wykrawania ciastek. Podane w ten sposób jajko zachęciło do jego konsumpcji nie tylko młodszych.

Składniki:

  • cienko krojone kromki chleba żytniego na zakwasie
  • jajka
  • sól kamienna
  • drobno mielony czarny pieprz
  • masło klarowane

Wykonanie:

W kromkach chleba wykrawać foremką otwory. Na rozgrzanym na patelni maśle usmażyć z jednej strony kromkę chleba. Po przewróceniu na drugą stronę wybić jajko do wyciętego otworu w chlebie. Posolić i posypać pieprzem. Smażyć do ścięcia się jajka. Na chwilę przewrócić na drugą stronę. Podawać na ciepło z dodatkiem świeżego ogórka, ogórka małosolnego, rzodkiewki czy pomidora.

SMACZNEGO